Najnovije

STREPE OD SLEDEĆEG POTEZA RUSIJE! NATO vežba — sahrane

Uprkos tome što je Moskva u više navrata isticala da nema nikakve namere da napadne NATO, norveški vojnici izjavili su da se ovim sumornim vežbama spremaju upravo za takav scenario.

Norveška vojska uvežbava sahranjivanje vojnika i suočavanje sa smrću saboraca usred rusko-ukrajinskog sukoba, izvestili su lokalni mediji. Ova sablasna obuka bila je deo vojnih vežbi na poligonu Setermen u okrugu Troms u severnom delu zemlje, navodi se u članku norveške televizije "NRK".

Pored priprema za oružane okršaje, vežbe su uključivale navikavanje za "mentalne" izazove rata, a koji uključuje sahranjivanje saboraca na bojnom polju.

U okviru vežbi, neki vojnici su se takođe pretvarali da su ranjeni i da pomažu svojim nemoćnim drugovima. Jedna fotografija koju je ovaj medij podelio, a koja je očigledno snimljena u leto, prikazuje odred norveških vojnika koji stoji iznad svežeg groba sa improvizovanim drvenim krstom. Druga, snimljena zimi, prikazuje "povređenog" vojnika koji leži na leđima u snegu i očigledno čeka da ga saborci izvuku na bezbedno.

Artiljerac Jens Espeland rekao je za norveški medij da se "mora misliti o tome šta svakodnevni život zapravo znači", dodavši da, čak i uz ovakvu obuku, "nikada niste pripremljeni za tako nešto" kao što je gubitak saboraca.

Narednik Stijan Mo je napomenuo da je u obuci iskoristio svoje lično iskustvo iz rata u Avganistanu, gde je izgubio saborca u eksploziji automobila bombe.

Albert Vedeler, zamenik komandanta bataljona, primetio je da je "rat u Ukrajini postavio stvari u perspektivu", opisujući pogibije drugova na bojnom polju kao "realnu situaciju koja se može dogoditi u Norveškoj".

"Naš veliki neprijatelj na istoku potencijalno može da dođe, odnese živote i uništi stvari koje volimo kod norveške nacije", rekao je on, očigledno misleći na Rusiju.

Rusija je, pak, u više navrata napominjala da nema nikakve namere da napadne NATO, što se i iz njene spoljne politike u proteklih dvadeset godina moglo uočiti.

Međutim, Moskva već dugo izražava zabrinutost zbog širenja vojnog bloka predvođenog SAD ka njenim granicama. Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da je nastojanje Ukrajine da se pridruži Alijansi jedan od ključnih razloga za tekući sukob.

Pogrebna obuka norveških vojnika koincidira sa periodom kada i ukrajinski i zapadni zvaničnici konačno priznaju da je dugo najavljivana ofanziva u kojoj je Kijev pretrpeo katastrofalne gubitke bila neuspešna.

Kako je rekao ruski ministar odbrane Sergej Šojgu, Ukrajina je u poslednjih pola godine izgubila više od 125.000 vojnika.

Orbanov veto za Ukrajinu mogao bi da blokira i odluke EU o Zapadnom Balkanu

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Šta je to malincizam

Zašto Srbi žele u EU? Oni će vam reći da veruju da će tako bolje da žive, jer će se naći u ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA