Najnovije

ERDOGAN POZIVA CEO SVET: Pravedan svet više nije moguć - Savet bezbednosti UN mora da se reformiše!

Erdogan je zauzeo stav o veoma važnom pitanju. Pitanju Ujedinjenih Nacija. Svojevrsni apel je upućen svim liderima sveta.

Pravedan svet je moguć, ali ne dok u njemu postoje Sjedinjene Američke Države, oštro je prokomentarisao danas predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan sinoćnu blokadu usvajanja rezolucije u Ujedinjenim nacijama, koja je trebalo da dovede do prekida borbi u zoni palestinsko-izraelskog konflikta. 

"Protiv obustavljanja vatre glasale su samo SAD", podsetio je on i dodao da "svet danas ništa ne može da postigne sa takvom organizacijom Ujedinjenih nacija i takvim Savetom bezbednosti UN".

"Reforma SB UN je postala obavezan uslov, jer je od 7. oktobra postao savet koji štiti Izrael", poručio je Erdogan. 

Takođe, Erdogan je rekao i da "kasapini Pojasa Gaze" moraju da odgovaraju za svoje zločine protiv čovečnosti u međunarodnim sudovima, jer "izraelske vlasti, koristeći se neograničenom podrškom Zapada, čine žestoka zverstva u Gazi, od kojih 'crveni' celo čovečanstvo", prenosi turska agencija Anadolija na Telegramu.

To što je odbijena rezolucija o prekidu borbi između Izraelaca i Palestinaca i to samo zbog toga što su SAD uložile veto izaziva žaljenje, zaključio je predsednik Turske, koji, podsetimo, već dva meseca ne prestaje sa osudama Izraela i njihovih akcija.

"Sve brutalnije primere varvarstva i vapaje nevinih usmerenih ka nebu smatramo za znak koji ukazuje da se bližimo prekretnici", dodao je on. 

"Mi smo izgubili nadu. To da svet čini više od pet država (koje su stalne članice Saveta bezbednosti UN i koje jedine imaju pravo veta u ovoj organizaciji) još jednom je postalo očigledno. Nastavićemo da štitimo majke Pojasa Gaze", poručio je lider Turske, prenose "RIA Novosti". 

Pročitajte OVDE šta o promenama kaže dr Branimir Nestorović

Izvor: RT Balkan / Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA