Najnovije

NIKŠA BULATOVIĆ: Jokićev potpis iz Denvera - VERA ILI NEVERA

Postoji li Jokićev potpis podrške režimu? „Preko 2.000 ljudi, među kojima su akademici, lekari, profesori, sportisti, glumci, potpisalo je podršku listi `Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane`“. Ovako pišu Večernje novosti koje su objavile kompletnu listu, a među „potpisnicima“ je i NBA zvezda Nikola Jokić. Ukoliko ovakav potpis postoji, on bi, prema činjeničnom stanju, morao biti falsifikat. Evo zašto.

Piše: Nikša Bulatović

Šta znači potpisati podršku listi na izborima? To znači ličnim prisustvom i potpisom overiti svoju izjavu podrške kod notara ili opštinskog overitelja i predati je predstavnicima te izborne liste, koji je potom nose u RIK. To bi značilo da je i Jokić stao u red i potpisao za režim.

Izbori su raspisani 1. novembra, a praktično istog tog dana, lista Aleksandar Vučić je „prikupila“ 92.637 potpisa koje je sutradan predala RIK-u. Među tih 92.637 potpisa našlo se i ovih 2.000+ potpisa profesora, doktora, glumaca, sportista i drugih istaknutih ličnosti koji su potom izdvojeni u spisak koji je objavljen. Jedino tako se ima tumačiti ono što su napisale režimske Novosti. 

NBA igrač Nikola Jokić je dan ranije od raspisivanja izbora, po našem na Lučindan, a po američkom na Noć veštica, dakle 31. oktobra, igrao protiv Jute DŽeza, i bio najbolji na terenu, ostvarivši tripl dabl, sa 27 poena, 11 asistencija i 10 skokova. Dan kasnije od raspisivanja izbora, 2. novembra, kad je lista „Aleksandar Vučić“ predavala svoje potpise RIK-u, Jokić je ponovo predvodio svoj tim, ovog puta u porazu od Minesota Timbervulvsa, postigavši 25 poena, 10 skokova i 3 asistencije. 

No, kako je ovoj statistici uspeo da doda i potpis za listu „Aleksandar Vučić“, nije jasno. Šanse da je avionom skoknuo iz Denvera u Beograd 1. novembra da bi pružio podršku režimu, a onda se vratio da odigra 2. novembra protiv Timbervulvsa, jednake su šansama opterećene lastavice da u brišućem letu uhvati kengura i njime nahrani ptiće u gnezdu na vrhu bagrema u okolini Žagubice u januaru. Jeste Denver poražen u tom meču, ali ne zbog Jokićevog umora od puta, jer, ipak je bio najbolji u timu. 

Današnja tehnologija ide napred, pa je moguće da se Jokić teleportovao, a zna se da je „napredna“ Srbija jedna od nosilaca tehnologija budućnosti (leteći automobili, projekat vremeplova, put na Saturn...), pa je i to možda moguće. No, opet, da se to desilo, Jokić bi svojom impozantnom pojavom bio itekako primećen kako stoji u redu za potpis, a Somborci bi taj trenutak svakako ovekovečili svojim mobilnim telefonima, pa bi za to saznala i celokupna javnost. Uz potonju neizbežnu vožnju fijakerom. 

Takođe, takve izjave podrške nije dozvoljeno overiti u inostranstvu, odnosno njih RIK ne priznaje. To je htela lista „Mi Glas iz naroda“ kod notara u Beču, sa preko 400 potpisa u startu, ali im je iz Ambasade Srbije rečeno da se takvi potpisi neće priznati, pa su odustali. Čak i da nije tako, i da je to Jokić uradio u Denveru, zbog vremenske razlike opet taj potpis ne bi stigao na vreme da bude predat 2. novembra, čak ni da ga nosi lično ambasador Marko Đurić čarter letom Nacionalne garde Ohaja. 

Ostaje pitanje, kakva je to podrška koju je dao Jokić listi „Aleksandar Vučić“, ako to nije deo pomenutih potpisa podrške kod notara ili overitelja? Ne znamo ni za jednu neformalnu podršku toj listi nakon što su potpisi već skupljeni, osim ako pripadnici „Sekte“ nisu išli od vrata do vrata da uzmu potpise istaknutih ličnosti, pa svratili i do Denvera. Ne znamo ni za takvu podršku elektronskim putem zatvorenog tipa, koja bi bila slata na mejlove samo istaknutim ličnostima na elektronski potpis. Dobili bismo o tome podatak od nekoga ko je to odbio. 

Zanimljiva je izjava Aleksandra Vučića, imenjaka liste „Aleksandar Vučić“, da zahvaljuje Jokiću i njegovoj braći na potpisima podrške. Zaista, Jokiću koji zarađuje stotine miliona dolara nije nužda da daje podršku nekom tamo diktatoru. Ali, nije isključeno da su Jokićeva braća izmolila Nikolu da im da dozvolu da ga upišu na nekakav spisak, i da im je Nikola odgovorio: „Pa aajde, moože“. Da se braća ne osete zapostavljeno. Jer ako nisi za režim, neće ti dati da se baviš nikakvim ozbiljnijim biznisom, pa ti ostanu samo poslovi poput dresure kusih pasa za lov na termite i patuljaste nosoroge. 

Međutim, nekakav usmeni „ajde može“ pristanak ne znači potpis, a gore se tvrdi da je dao potpis. A ovo mu nije prva „podrška“. I na prošlim izborima se pojavila nezvanična vest da je Jokić podržao SNS i Vučića, a slavni košarkaš to nije ni potvrdio ni demantovao. 

Ovoga puta je to rečeno mnogo jasnije i glasnije i rečeno je da je potpisao. I mada bi vlast morala da pokaže taj potpis, i da odgovara pred javnim tužiocem ako je u pitanju falsifikat, Nikola Jokić je taj koji mora da se izjasni. Ili će da podrži rasklimani režim jasno i glasno kao čovek, ili će da ćuti kao... znate već šta. 

(Autor je novinar i voditelj kanala Pravi odgovor)

P.S. Ma, neee, nije to što ste pomislili. Mislio sam „zaliven“. Kao zaliven. 😉

Pročitajte OVDE novi autorski članak Boška Obradovića, predsednika Srpskog pokreta Dveri

Izvor: Pravda.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA