Najnovije

NOVA TAKTIKA KIJEVA: Nedostatak vojnika nadoknadiće estonskim robotima

Ukrajinske vojne službe se nose sa zadatkom hvatanja „dobrovoljaca“ za front, a s obzirom na velike gubitke, nedostatak ljudstva u Oružanim snagama Ukrajine postaje sve akutniji.

S tim u vezi, Kijev je zajedno sa estonskim saveznicima pronašao rešenje: pokrenuti masovnu proizvodnju borbenih robota. Ovo je saopštio Centar za analizu strategija i tehnologija (CAST) pozivajući se na estonsku kompaniju Milrem Robotics.

Estonska kompanija je dobro poznata u Evropi. Smatra se sistemskim integratorom za robotiku i autonomne sisteme u Evropi, a ima kancelarije u Finskoj, Švedskoj, Holandiji i SAD.

Ukroboronprom se složio da zajednički razvije „narednu generaciju robotskih odbrambenih sistema sa više domena“, u suštini borbenih robota koji se mogu koristiti u različite svrhe na prvoj liniji fronta. Oni će morati da „povećaju sposobnosti ukrajinskih oružanih snaga“.

Planovi uključuju, posebno, masovnu proizvodnju borbenih bespilotnih vozila THEMIS naoružanih mitraljezima i protivoklopnim sistemima; Borbeno inženjerstvo, čiji će zadatak biti otkrivanje i uklanjanje mina; robotsko borbeno vozilo na točkovima.

Prema rečima šefa estonske kompanije, borbe u Ukrajini „jasno su pokazale da bespilotni i robotski sistemi igraju važnu ulogu na bojnom polju i ta će se uloga vremenom povećavati”. Glavna svrha robota je zaštita trupa i sigurnost vojnika.

Ukrajinsko-estonski saradnici robotike će integrisati ukrajinsko oružje, elektronsko ratovanje i sisteme za razminiranje u robotske sisteme.

Kako je saopštila estonska kompanija, u Ukrajinu je već isporučila 15 bespilotnih kopnenih platformi THeMIS, namenjenih, između ostalog, za isporuku municije na liniju fronta, evakuaciju ranjenika i čišćenje puteva konvoja.

Naravno, ne mnogo, s obzirom na to da se dnevni gubici Oružanih snaga Ukrajine procenjuju na 900 ranjenih, poginulih, predatih i dezertiranih vojnih lica sa prve linije fronta.

S jedne strane, zamena vojnika robotima je profitabilan posao, oni se sigurno neće predati zarobljeništvu. Ali s druge strane, robot bi mogao postati legitiman trofej, sa svim pratećim curenjem tehnologije.

HAOS KOD ARTEMOVSKA: Specijalne jedinice uništavaju ukrajinsku pešadiju (UZNEMIRUJUĆI SNIMAK)

Izvor: Vebtribune.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA