Najnovije

Grupa bivših nemačkih diplomata i stučnjaka za Balkan poziva na opoziv Šmita

Grupa bivših nemačkih diplomata i stručnjaka za Balkan u pismu upućeneom Komitetu za spoljne poslove Bundestaga traži opoziv visokog predstavnika međunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu Kristijana Šmita.

Kristijan Šmit (Foto: OHR)

Oni su u pismu optužili člana CSU da je naneo trajnu štetu mirovnom procesu u Bosni i Hercegovini i imidžu Nemačke, objavio je danas "Špigel".

Od njegovog imenovanja 2021. godine, on je, kažu autori pisma, promovisao nacionalističke snage i štitio one koji rade na potkopavanju i uništavanju države.

"Na primer, Šmit je dozvolio hrvatskoj vladi da ga iskoristi i promenio je izborni zakon u BiH", istakli su oni.

Osim toga, kako piše "Špigel", bio je ispred zastave raspuštene hrvatske paradržave (Hrvatske republike Herceg-Bosna) tokom praćenja fudbalske utakmice na Svetskom prvenstvu i dao lažne informacije odboru britanskog parlamenta o ordenu koji je dobio od Hrvatske.

Autori, uključujući bivšeg nemačkog ambasadora u Severnoj Makedoniji i bivše zaposlene u administraciji visokog predstavnika, pozivaju da se učini "sve što je potrebno" za njegovu smenu.

Šmit je odbacio optužbe i optužio autore pisma da operišu očiglednim lažima.

Funkcija visokog predstavnika uspostavljena je nakon rata u BiH kako bi nadgledao civilni deo Dejtonskog mirovnog sporazuma. Pošto kancelarija predstavlja međunarodnu zajednicu, imenovanja se vrše preko međunarodnog tela. Visoki predstavnik ima široka ovlašćenja, od pokretanja zakona do otpuštanja javnih službenika.

Političar SPD i predsednik Komiteta Majkl Rot rekao je za "Špigel" da shvata ovo pismo kao priliku da pozove Kristijana Šmita da o optužbama razgovara sa odgovornim kolegama u Odboru.

"Šmit je ponudio da prokomentariše kritike. Cenim to", rekao je Rot.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA