Najnovije

81 godina od stradanja 620 Srba iz Potkozarja

Služenjem liturgije i parastosa u hramu Pokrova Presvete Bogorodice u Potkozarju, obeležena je 81 godina od stravičnog zločina nad srpskim narodom.

U februaru 1942. godine ustaše su, u Ivanjskoj i Piskavici, zverski ubile 562 srpskih civila, među kojima je bilo 77 dece, podseća RTRS.

O ovim zločinima se ćutalo čitavih 70 godina

Branislav Šutilović rodio se nekoliko meseci nakon što su mu ustaše 1942. godine ubile oca i dedu. Pobijeno mu je nekoliko desetina članova porodice. Ćutalo se, kako kaže decenijama o stravičnim zločinima, a istorija je bila falsifikovana.

Zoran Milaković priča da su 12. februara 1942. godine ustaše pobile celu porodicu njegovog oca koji je jedini preživeo.

"Moja dva rođena strica, dve strine, tri sestre i dva brata. Najmlađa moja sestra imala je samo šest meseci", rekao je Milaković, predsednik Udruženja građana Kozara Banjaluka.

U dva navrata 5. i 12. februara 1942. godine, ustaše, Srbima poznatih prezimena, Pezići, Tomići, Idžani, Kovačevići, Klečine iz sela Ivanjske, pre polaska u pokolj u susednu Piskavicu, kao pojačanje domaćim ustašama, pozvale su domobranske i Nemačke vojne jedinice i krenule u koljački pohod na svoje komšije Srbe.

Tako su Srbi masovno stradali ne očekujući odmazdu. Za vreme kratkih upada u selo, Hrvati su izvršili pokolje u piskavičkim zaseocima Đuđići, Šutilovići i Popovići, Miloševićima, i ivanjskom zaseoku Milakovićima.

Prema izjavama preživelih, Hrvati su pretežno bili sredovečni ljudi koji su sa lakoćom klali dvogodišnju decu. Nekon rata, ovaj zločin trebalo je da bude što pre zaboravljen.

Milena Kasalović, tada sedmogodišnja devojčica, u ovom pokolju izgubila je majku Ružicu i tri sestre od jedne do pet godina i skoro svu rodbinu. Milena nikada nije uspela da sazna gde su grobovi njene porodice. 

Pokolj u Ivanjskoj i Piskavici biće predmet istraživanja i memorijalizacije radi uspostavljanja kulture sećanja i pamćenja, stav je Republičkog centra za istraživanje rata.

"Imamo neke kontakte ovde sa domaćinima pa ćemo u narednom periodu organizovati okrugle stolove i videti sve šta se može, kako bi otrgli od zaborava nevine žrtve", naveo je Viktor Nuždić v.d. direktora Republičkog centra za istraživanje rata i ratnih zločina i traženje nestalih lica.

Potomci stradalih svedoče da su njihovi preci sahranjivani u dvorištima, a da su februara 1942. godine u ovim selima ugašene brojne porodice. Zato danas, u nastojanju da izgrade prvo spomen obeležje, žele da sačuvaju sećanje na stotine pobijenih Srba među kojima je bilo 77-oro dece.

Još samo 800 metara i obruč je zatvoren: Ukrajinci u klopci na severu Bahmuta (MAPA)

Izvor: RTRS

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA