Najnovije

Održana tribina „NE kapitulaciji! NE francusko-nemačkom ultimatumu“

U Kragujevcu je juče održana prva tribina državotvorne opozicije u Kragujevcu pod nazivom „NE kapitulaciji! NE francusko-nemačkom ultimatumu“. 

Tribina je održana u prepunoj Velikoj sali Skupštine grada Kragujevca, a okupljenima su se obratili Boško Obradović – narodni poslanik i predsednik Srpskog pokreta Dveri, Milica Đurđević Stamenkovski – narodni poslanik i predsednik Srpske stranke Zavetnici, Miloš Jovanović – narodni poslanik i predsednik Novog DSS, pukovnik LJubinko Đurković – narodni poslanik, potpredsednik POKS i komandant odbrane Košara, kao i prof. dr Dušan Proroković – član Predsedništva Pokreta za odbranu KiM i politikolog Aleksandar Pavić.

Sa ovog skupa poručeno je da je francusko-nemački ultimatum neprihvatljiv kao rešenje za Kosovo i Metohiju i još jednom su pozvane sve državne institucije, od predsednika Republike preko Vlade Srbije do Narodne skupštine, da ovaj ultimatum odbace i da se na taj način pokaže državno jedinstvo oko naše južne pokrajine.

Istaknuto je da je ovo tek prva u nizu tribina koja će uslediti na ovu temu, da je državotvorni opozicioni blok svakoga dana sve jači i da mu pristupa sve više organizacija i pojedinaca.

Učesnici su podsetili da su svi oni podržali Svetosavski proglas za spas Kosova i Metohije koji je pokrenuo Pokret za odbranu KiM, a koji su podržali i brojni srpski intelektualci i javne ličnosti kao što su: akademici Danilo Basta, Matija Bećković, Vasilije Krestić, Slavenko Terzić, Milosav Tešić, Kosta Čavoški, profesori doktori Jasmina Vujić, Miloš Ković, Leon Kojen, Slobodan Samardžić, Nenad Kecmanović, Slobodan Antonić, bivši predsednik Vlade Srbije i SR Jugoslavije Vojislav Koštunica, filmski reditelj Emir Kusturica, pozorišni reditelj Nikola Pejaković Kolja, glumac Viktor Savić, novinar i urednik „Kvadrature kruga“ Branko Stanković, sveštenik Nenad Ilić, analitičar Đorđe Vukadinović, istoričar Dragomir Anđelković… 

Na kraju tribine je zaključeno da i sama aktuelna vlast zna da politiku državotvorne opozicije prema KiM podržava preko 80% građana Srbije i da su zato sve učestaliji i brutalniji napadi i predstavnika vlasti i režimskih medija prema ovoj grupaciji. „Međutim, to nas neće sprečiti i obeshrabriti u daljoj borbi za očuvanje KiM u sastavu Srbije“, jedinstveno je poručeno iz Kragujevca.

Boško Obradović: Francusko-nemački plan protivustavan, traži se od Srbije da prizna kosovsku nezavisnost

Lider Dveri Boško Obradović izjavio je u Kragujevcu da „ne vidi ni jedan jedini razlog za prihvatanje francusko-nemačkog plana koji je praktično kapitulacija Srbije“, navodeći da ga „treba odbaciti u celosti“.

Obradović je novinarima pre početka tribine „Ne kapitulaciji, ne francusko-nemačkom planu za Kosovo“, rekao da se „time pokreće borba za očuvanje suvereniteta, jer je francusko-nemački plan protivustavan i traži od Srbije da prizna kosovsku nezavisnost“.

„Domaće i međunarodno pravo Kosovo vide kao sastavni deo Srbije, a sada se od nas traži kroz francusko-nemački plan da se mi odreknemo dela svoje državne teritorije, što nijedan narod, nijedna država na svetu nisu uradili u miru“, rekao je Obradović.

Tribinu u Kragujevcu ocenio je kao početak zajedničkog fronta, koji čine ne samo četiri parlamentarne opozicione „patriotske političke grupacije“ već i Pokret za odbranu Kosova i Metohije i Studentska organizacija „Srpska omladina za Kosmet“.

Milica Đurđević Stamenkovski: Prihvatanje ultimatuma bi predstavljalo ne kraj kosovske krize, nego kraj države Srbije

Predsednica stranke „Zavetnici“, Milica Đurđević Stamenkovski izjavila je da se tribinom „Ne! kapitulaciji, Ne! francusko-nemačkom planu za Kosovo“ „pokreće borba za očuvanje suvereniteta, samostalnosti, ali i kosovskog zaveta i sigurnosti našeg naroda u državi“.

„Naša teza je da bi eventualni sporazum, koji bi mogli nazvati ultimatumom, predstavljao ne kraj kosovske krize, nego kraj države Srbije. Protiv toga smo ustali i sa nama je zaista ustala Srbija. Proglas su podržali brojni intelektualci, javne ličnosti, ljudi od autoriteta i znanja“, rekla je Đurđević Stamenkovski novinarima.

Ona je rekla da je to razlog što ih politički oponenti na vlasti „brutalno napadaju“.

Rela je da „niko nema mandat“ da potpisuje „francusko-nemački ultimatum“ koji nije u skladu sa Ustavom, navodeći da to Srbiji ništa dobro ne bi donelo, a da bi ostavili „sramotu budućim generacijama“.

„Na kraju krajeva ne bismo im ostavili ono što su naši preci stvarali, a to je slobodna država. Doveli bismo to u pitanje i bili bismo definitivno prvi narod u novijoj političkoj istoriji koji se saglasio sa uzurpacijom svoje teritorije i koji je tako nonšalantno zgazio Ustav“, rekla je Đurđević Stamenkovski i ocenila da „državotvorne snage imaju mogućnosti i kapaciteta da takav scenario ne dozvole“.

Ona je dodala da je to „najmanje stranačko pitanje, već je pitanje opstanka države i naroda“.

Miloš Jovanović (Novi DSS): Na pragu je ozbiljna katastrofa zbog Vučićeve politike

Predsednik Nove Demokratske stranke Srbije Miloš Jovanović izjavio je u Kragujevcu da „francusko-nemački plan za Kosovo mora da se odbije hitno i u celini, jer inače nam se ne piše dobro“.

Jovanović je pre početka tribine „Ne! kapitulaciji, Ne! francusko-nemačkom planu za Kosovo“, novinarima rekao „na pragu smo ozbiljne katastrofe zbog pogubne politike  koju vodi predsednik Srbije Aleksandar Vučić“.

On je rekao da „tribinom počinje kampanja da se odbije francusko-nemački plan i da se objasni građanima šta je izbor pred Srbijom - da nastavimo da se borimo kao narod, ili da prosto sami sebe skinemo sa istorijske scene i budemo neki potpuno beznačajni delić evroatlantskog sveta“.

„Očigledno je ova vlast krenula da svrstava Srbiju potpuno u Zapad, vidite da je sve više priča o sankcijama koje treba da uvedemo Rusiji, dakle vrlo je ozbiljna situacija gde je odgovornost pred svima nama“, kazao je Jovanović.

Jovanović je najavio kampanju protiv francusko-nemačkog predloga za Kosovo po celoj Srbiji, a posle Kragujevca sledi Niš.

BITKA ZA BAHMUT: Ukrajinci šalju sve svoje rezerve, rusko napredovanje ruši poslednje nade branilaca (MAPE)

Izvor: NSPM

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA