Najnovije

Čuvar materijalnog blaga - Željko Utvar (VIDEO)

U 64. emisiji je gostovao Željko Utvar, diplomirani arhitetka. Već dve decenije se aktivno bavi materijalnim blagom Srba na Balkanu.

Željko Utvar je Srbin koji je rođen u Beogradu 1978. godine. Nakon završetka studija je počeo ozbiljnije da se bavi sakupljanjem predmeta koje su koristili naši preci od Srednjeg veka pa do Drugog svetskog rata. Za protekle dve decenije prikupio je ozbiljnu zbirku preko 5.000 predmeta, ne samo narodne nošnje, već i mnoštva elemenata pokućstva.

Što se narodnih nošnji tiče ima kolekciju od 68 kompleta muških i ženskih unikata, gde spadaju krajevi poput: vardarske doline, kršne Bukovice i Dalmacije, vranjanske i šumadijske... zatim crnogorske i hercegovačke. Poseduje jedan specijalni vez na nošnji sa Zminjanja. Isto tako i ženski komplet svečane metohijske nošnje iz Prizrena.

Danas nema puno ljudi kao on da se svoje slobodno vreme i novac usmerava na takve stvari.

Utvar je izneo svoj stav kako državne institucije u Republici Srbiji, a pogotovo muzeji danas imaju u depoima ogrmnu zborku starih predmeta koji decenijama nikada nisu izneli na javni pregled. Dok Etnografski muzej u Beogradu ima 10 različitih opanaka, on poseduje 300 komada neistih. Najviše eksponata je kako sam navodi nažalost nalazio po buvljacima od Subotice do Vranja.

U emisiji Razbuđivanje, Utvar je naveo jedan zanimljiv podatak, a to je bombardovanje Etnografskog muzeja u Beogradu 1914. godine od strane austrougarske artiljerije koje je ciljano odrađeno sa ciljem presecanja naših korena. Takođe, misli i da je Brozov režim učinio mnoštva akcija kako bi jugoslavenizirao Srbe i faktički ih odvojio od iskonskog nasleđa i kulture, jer Srbi su imali državu i pre Nemanjića.

Kako Utvar veli, poslednjih decenija odnos Srba prema svojoj tradiciji je neodgovarajući i nepromišljen, jer odričući se svog nasleđa stvara se pogodno tle za preuzimanje tuđe kulture, gde faktički prestajemo biti Srbi, potomci: Kralja Jovana Vladimira, Sv. Save, Cara Dušana, Kneza Lazara,  Despota Stefana, Vožda Karađorđa, Uskoka Stojana, Vojvode Mišića...

S druge strane, etnografi iz Zagreba su mu dolazili i nudili saradnju, sa ciljem da im proda bukovičke nošnje, ali je odustao, jer je video šta se sprema i kako oni to nazivaju hrvatske nošnje iz Primorja. Slično je i sa našom baštinom u Bosni, gde se krade naša istorija kroz stećake, za koje tvrdi da su pravoslavni odnosno 100% srpski.

U novije vreme često dobija pozive iz inostranstva, pogotovo Nemačke, Austrije i Francuske, gde mu se dive za bogatu kolekciju koju im je prezentovao.Voleo bi da neki grad u Srbiji omogući mu stalnu izložbu njegove kolekcije kako bi naša deca imala šta da nauče i prenesu svojoj deci.

Prigožin pobesneo: Ne razumem odakle te gluposti dolaze

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA