Najnovije

POČELA RUSKA OFANZIVA! Sve žešći sukobi u Ukrajini

Ruska prolećna ofanziva, čiji početak je očekivan na godišnjicu početka rata u Ukrajini 24. februara, već je počela, izjavio je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Foto: mil.ru

Juče su se u Ukrajini najžešće borbe vodile oko Bahmuta, a istog dana je Rusija izvela novi masovni raketni napad na ključne infrastrukturne i vojne ciljeve, saopštili su ukrajinski zvaničnici. Savetnik ukrajinskog predsednika Mihajlo Podoljak rekao je da se njegova zemlja priprema za tri talasa raketnih napada.

Uoči godišnjice rata, Zelenski je u intervjuu za Bi-Bi-si rekao da je predviđena ofanziva Moskve već počela, kao i da se napadi dešavaju iz više pravaca, isključivši mogućnost predaje dela svoje zemlje Rusiji u sklopu mirovnog sporazuma.
Nemogućnost pregovora s Moskvom dok se Rusija potpuno ne povuče iz Ukrajine uslov je i Podoljaka, koji je rekao da je Rusija definitivno promenila taktiku tako što koristi rakete-mamce bez eksploziva i šalje balone da zavara ukrajinsku PVO.

- Cilj mamaca je da se optereti ukrajinska PVO tako što će gađati previše meta - istakao je Podoljak.

S druge strane, potpukovnik Narodne milicije LNR u penziji Andrej Maročko izjavio je da Ukrajina dnevno gubi 200 vojnika u blizini grada Kremine u toj samoproglašenoj republici koja se na referendumu pridružila Ruskoj Federaciji, dodavši da su ti gubici „praktično uporedivi s onima u Bahmutu“.

Naređena hitna evakuacija Bahmuta!

Potpredsednik ukrajinske vlade Irina Vereščuk pozvala je građane Artjomovska (Bahmut) da što pre napuste grad. U gradu ima još oko 6.000 ljudi, a prema njenim rečima, oni ometaju ukrajinske snage da deluju. Za grad se vode žestoke borbe, a nedavno su mediji objavili da su snage Kijeva počele da iznose iz grada arhive državnih institucija, što je prokomentarisano kao korak pre povlačenja pred žestokim ruskim napadima na ovu veoma važnu stratešku tačku.

Još jedna nota o povlačenju priznanja nezavisnosti Kosova

Izvor: Alo

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA