Najnovije

VUČIĆEV BRAT; Rama čas brani Srbiju, a čas pravi Veliku Albaniju

Ako se od premijera Kosova Aljbina KUrtija mogu očekivati samo provokacje, uvrede i pretnje Beogradu, od premijera Albanije Edija Rame izvesna su jedini iznenađenja. Rama čas malo brani Srbiju, naročito na razgovorima u okviru zajedničkog projekta "Otvoreni Balkan", pa malo pravi Veliku Albaniju, piše Blic.

Edi Rama (Foto: Jutjub)

Analitičari za "Blic" ocenjuju da najnovija "velikoalbanska" Rame nije neočekivana i dodaju da je to izjava za unutrašnju upotrebu, pošto se pripremaju  izborii u Albaniji. Rama se u svom političarenju tooliko zaneo, da je u priču o ujedinjenju Albanaca otišao korak dalje, u pokušaju da se poistoveti sa stavovima premijjera Kosova Aljbina Kurtija. 

"Ne žellim da ulaziim u pitanje koje je na plećima premijera i vlasti na Kosovu. Opšte je poznato da ja imam svoje ideje i svooj pristup. Cilj je isti, mislim da Srbija treba da prizna Kosovo, da traži oprošta, a na kraju ovog procesa  Albanci treba da se ujedine", rekao je Rama i zapalio region.

Letos Vučića nazivao bratom

Tako provokativna izjava premijera Albanije ne bi bila neočekivana da Rama letos nije nazivao predsednika Srbije Aleksandra Vučića "bratom" i da nije usred Brisela branio Srbiju od pritisaka Zapada da uvede sankcije Rusiji, rečima da  bi "Evropska unija trebalo da bude oprezna sa Srbijom i da ne traži od Beograda nešto što on ne može da ispuni".

Rolerkoster u stavovima Rame prema Beogradu prisutan je prektično punu deceniju, pošto je prilikom prve posete Beogradu 2014. godine  izjavio da je "nezavisnost Kosova realnost".

"Očekujte sve, svašta i ništa"

Imajući sve to u vidu, predsednik Upravnog odbora Foruma za etničke odnose Dušan Janjić nije iznenađen najnovijim izjavama Edija Rame.

"To je Edi Rama. Od njega možete očekivati sve, svašta i ništa. Ne treba zaboraviti da je Ra,,a i pre pričao o Velikoj Albaniji kda miu je trebao novac sa Zapada. Meutim, ovo je još jedna od njegoviih izjjava za unutrašnju upotrebu. Očigledno se bliže izbori u Albaniji, a Rama ima problema sa demokratskom opozicijom koja stalno potencira pitanje Kosova", objašnjava Janjić za "Blic".

Kako kaže, sigurno da takve izjave Rame ne doprinose normaloizaciji odnosa u regionu.

"Rama nije u dobrim odnosnima sa Kurtijem, pa pokišava da pridobije i glasače koji podržavaju Kurtija. Međutim, postavlja se pitanje njegovih časnih namera kao jednog od organizotora 'Otvorenog Balkana'", zaključuje Janjić.

"Ujedinjenje Albanaca nerealno"

Albanski politički analiičar iz Prištine Fatmir Šeholi podseća da "ovo nije prvii put da se Rama zalaže za ujedinjenje Allbanaca". 

"Samo pre godinu dana u Skupštini Kosova rekao je da Albanija i Kosovo u budućnoosti treba da imaju jednog predsednika. Takođe se u kontinuitetu zalaže da Srbija treba da se izvinjava za nedela koja su počinjena nad Albancima na Kosovu", podseća Šeholi.

Međutim, on smatra da ujedinjenje Albanaca nije realno. 

"Iako težnja Albanaca za ujedinjenjem postoji od 1945. godine, smatram da aktuelni Ustav Kosova ne omogućava ujedinjenje, niti takav projekat ima podršku zapadnih zemalja. Misllim da je Edi Rama, kada je dao izjavu o ujedinjenju, mislio na ujedinjenje Albanaca u sferama u kojima mogu zajedno da rade, a ne  u smislu teritorijalnog koncepta", ocenio je Šeholi.

Izvor: Kosovo onlajn/Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA