Najnovije

POVUKLO SE MORE U HRVATSKOJ! Posle Venecije čudan fenomen i na Jadranu, evo da li ima veze sa zemljotresom u Turskoj! (VIDEO)

Oseka na zapadnoj obali Istre uzrokovala je velike probleme za lokalno stanovništvo. U luci Valbandon u Fažani velik broj čamaca i brodova ostali su nasukani, pa nije moguće isplovljavanje dok ne stigne plima.

Razmere štete još uvek nisu poznate, ali poznato je da su mnogi brodovi teško oštećeni. Ta je uvala inače dosta plitka i puna mulja, što često stvara probleme vlasnicima čamaca. Inače, oseka se prošle nedelj pojavila i na plažama u Splitu, među kojima su Bačvice i Ovčice.

U Institut za okeanografiju i ribarstvo u Splitu kažu za Dnevno.hr da uzrok ovog fenomena, inače primećenog i u Veneciji, leži u atmosferskom pritisku i da nema veze sa zemljotresom u Turskoj.

- One su posledica sinoptičke situacije. Imamo anticiklon s visokim atmosferski pritiskom koji pritiska površinu mora, zbog čega se njegov nivo spušta. To je razlog tih niskih nivoa mora - rekla je Gordana Beg Paklar iz Instituta.

Kaže da fenomeni mogu potrajati i do nedelju dana, a ponekad i duže.

- Sve zavisi od sinoptičke situacije. Te stvari se obično menjaju na nedeljnoj bazi, ali ponekad može da potraje i duže, zavisno od situacije - rekla je.

- Sve to zavisi od atmosferskoog pritiska i morskih mena. Ako se ta dva fenomena superponiraju, onda dolazi do ekstremno niskih nivoa mora. Nekoliko faktora mora da se podudari - rekla je ona.

Oružane snage Rusije pogodile su privremenu bazu stranih plaćenika

Izvor: Informer

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA