Najnovije

PAVIĆ: Ako Srbija pomogne Amerikancima da pacifikuju Kosovo, krenuće odmah na Srpsku (VIDEO)

Jako je dobro što su Rusi rekli da će se Kosovo rešavati tek u novom multipolarnom svetu - a svako ko kaže da treba da ga rešavamo sada, radi budućnosti naše dece, on hoće da ga rešavamo pod nejnepovoljnijim mogućim uslovima.

Aleksandar Pavić (Foto: Medija centar Beograd)

Piše: Aleksandar Pavić

U Briselu će 27. februara biti igrokaz. 

Predsednik Srbije je rekao da u načelu prihvata francusko-nemački plan koji niko nije video, ali su njegove osnove jasne: od Srbije se očekuje da tretira sopstvenu pokrajinu i svetu zemlju, Kosovo i Metohiju, kao posebnu državu. Zato smo imali proteste ispred Predsedništva Srbije – jer govorimo o temelju srpskog identiteta.

On pregovara u ime živih i umrlih, a rekao je da on taj plan prihvata u principu. Zato je Srbije destabilizovana i može da bude podeljena - a naročito ako vlast nastavi pokvarenu igru da smo podeljeni na izdajnike i patriote, tako da su izdajnici oni koji se protive nezavisnosti Kosova.

Španci i Slovaci su rekli da će početi da tretiraju Kosovo drugačije ako Srbija potpiše sporazum o normalizaciji i to će otvoriti vrata ulasku Kosova u NATO.

Amerikance ne zanima da Srbija prizna Kosovo ili da Kosovo uđe u UN - Amerikance zanima samo da Kosovo uđe u NATO. Zato je priča o našim crvenim linijama «ne nezavisnosti i ne u UN» samo lukava zamka. Mi nemamo crvene linije! 

Istovremeno se ignoriše autorski tekst koji je napisao Milorad Dodik pre nekoliko nedelja u kome je javno tražio da se Kosovo i Metohija ne može rešavati mimo Republike Srpske, jer bi opet upali u zamkku u koju je upao Milošević u Dejtonu – mislio je da ako pomogne Amerikancima da pacifikuju RS, oni će ga priznati za faktor mira na Balknau i neće dirati Kosovo.

Čim je «odrađen» Dejton, krenuli su na Kosovo.

Ako bi sad pomogli Amerikancima da pacifikuju Kosovo, krenuli bi odmah ka Srpskoj.

Jako je dobro što su Rusi rekli da će se Kosovo rešavati tek u novom multipolarnom svetu - a svako ko kaže da treba da ga rešavamo sada, radi budućnosti naše dece, on hoće da ga rešavamo pod nejnepovoljnijim mogućim uslovima.

Imamo već nekoliko izjava iz Kremlja da bi Rusi pomogli diplomatski i na druge načine ako Srbija zatraži, ali Srbija ne traži i čak se govori da je Rusija daleko, a mi pripadamo Evropi.

Dalje, naša vlast pomaže Zapadu i time što ne traži ni povratak pregovora u UN.

To što zapadne članice SBUN to mogu da odbiju ne znači da mi to ne treba da tražimo. Ako ne tražimo - to samo znači da sebe pacifikujemo u borbi!

Ova vlast pomaže Zapadu na mnoge načine. Od 2012. vodi najgore pregovore u istoriji diplomatije.

Pristali su na sve ustupke, bez ičega zauzvrat. Dakle, da li je briselski proces bio samo pokriće za napuštanje svih naših pozicija na Kosovu i Metohiji? To pitam jer posle mogu da se vade na strance - da kažu da su prevareni, ali, šta ćemo sad, mora da se živi dalje.

Pričaš da se pravi državni udar na Sretenje, a ne dižeš vojsku jer se kod administrativne granice pravi vojna baza -  jer si ti to omogućio 2014. godine kada je srpska žandarmerija i policija poslata na Kosovo da zastraši Srbe na severu da prihvate integraciju u šiptarske institucije.

Ova vlast ne da nije zaslužila poverenje, nego bi trebalo da krivično odgovaraju.

Ukinuo si državne institucije da bi dobili neku ZSO - to je uvreda za zdrav razum.  

Hoćeš sa vodećom terorističkom zemljom u svetu da praviš strateško partnerstvo, a oni dižu u vazduh gasovode sopstvenih saveznika? Hoćeš njih da umilostiviš, a oni preziru slabiće i zato mnogo više cene Dodika koji je sad opet odbrusio američkom ambasadoru i pokazao kako se sa njima razgovara. 

Ti od Amerikanaca praviš božanstva umesto da ih svedeš na njihovu meru i kažeš im - kao što to i njima i Britancima govori Dodik - ovde nemate šta da traže!

Kad bi isti tonovi dolazili iz Beograda i Banjaluke mi bismo imali neuporedivo jaču poziciju, a ojačali bismo i Orbana, koji otvoreno oponira Bajdenovoj administraciji označujući je kao najodgovorniju za rat.

Zašto ti tonovi ne dolaze iz Beograda? U trouglu Budimpešta–Beograd-Banjaluka bismo imali veoma jaku poziciju i ohrabrili druge oko nas.

Ova politika je najpogubnija i za nas i za stvaranje uslova da se priključimo multipolarnom poretku. 

Izvor: fakti.org

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA