Najnovije

BORELJ: Usaglašeni stavovi o evropskom predlogu, slede dalji razgovori o implementaciji

Visoki predstavnik za spoljnu i bezbednosnu politiku EU Đuzep Borelj preneo je večeras, nakon sastanka na visokom nivou u okviru dijaloga samoproglašenog Kosova i Srbije, da su se dve strane saglasile da nema potrebe za dalje razgovore o evropskom predlogom i da će se pristupiti razgovorima o modalitetima njegove implementacije.

Đuzep Borelj (Foto: Jutjub)

Borelj je, na konferenciji za štampu, na kojoj nisu bila dozvoljena pitanja novinara, rekao da je danas u Briselu održan prvi sastanak na visokom nivou u okviru dijaloga u ovoj godini, a osmi od kada je započeo svoj mandat na mestu visokog predstavnika Unije.

Potpredsednik Evropske komisije je kazao da je fokus sastanka bio na evropskom predlogu o normalizaciji odnosa samoproglašenog Kosova i Srbije.

„Ovo je važan razvoj, pošto smo od prošlog leta bili suočeni sa upravljanjem krizama, jer smo imali stalne krize. Pokušavali smo da kontrolišemo tenzije na terenu. Sada prelazimo sa kriznog upravljanja i tražimo strukturisano rešenje za normalizaciju odnosa. Ovo o čemu smo danas razgovarali je evropski predlog, koji je podržan od 27 država članice“, naglasio je on.

Borelj je rekao da je taj predlog predstavljen stranama u septembru, i da je od tada usledila šatl diplomatije.

Preneo je da je od prošlog septembra, kada je prvi put predstavljen evropski predlog, izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak putovao u regionu u više navrata – bio je 10 puta u Prištini i osam puta u Beogradu.

To pokazuje, podvlači, da je bilo intenzivne diplomatske aktivnosti.

Borelj je kazao da su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Aljbin Kurti pokazali danas spremnost da se nađe rešenje.

„Vučić i Kurti su danas usaglasili da nema potrebe za daljom diskusijom o evropskom predlogu, koji nosi naziv „sporazum o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije. Pošto su se saglasili oko toga biće uskoro objavljen na sajtu EU“, najavio je on.

Borelj je istakao da taj sporazum koristi građanima Srbije i Kosova, jer predviđa mogućnost slobodnog putovanja uz korišćenje svojih pasoša, ličnih karata, i registarskih tablica.

„On omogućava da ljudi mogu da studiraju i rade bez obzira gde su stekli diplome. Sporazum može stvoriti nove ekonomske prilike kroz povećanje podrške biznisu, a i nove investicije. Pruža veće mogućnosti za zapošljavanje bez birokratije. On znači više trgovine, jer sertifikati neće biti više predmet rasprave. Za Srbe na Kosovu značiće više bezbednosti, predvidivosti, posebno kada je reč o njihovoj zaštiti i njihovim pravima, uključujući i SPC, kao i kulturno versko nasleđe“, objasnio je on.

Borelj je izrazio nadu da sporazum može biti osnova i za prevazilaženje prošlosti, kao i uspostavljanju poverenja.

„Strane su iskazale spremnost za implementaciju dogovora. Imamo dug niz neprimenjenih sporazuma. Strane su se saglasile da će razgovarati o modalitetima implementacije. Iskazale su spremnost da počnu implementaciju dogovora, ali su dalji pregovori zbog modaliteta primene. To znači da će se šatl diplomatija nastaviti, i da ćemo imati novi sastanak dva lidera u martu sa ciljem finaliziranja dogovora oko aneksa implementacije, koji je integralni deo sporazum“, dodao je on.

Preneo je da je EU podsetila strane na obavetu implementacije svih prethodno postignutih sporazuma, koji su ostali važeći i obavezujući.
„Sredinom marta Lajčak će ponovo biti na samoproglašenom Kosovu i u Srbiji kako bi nastavio razgovore i pripremio sledeći sastanak na visokom nivou. Očekujemo od strana da konstruktivno pristupe tom procesu. Obe strane su dogovorile izbegavanje jednostranih akcija koje bi mogle da izazovu tenzije na terenu i spreče dogovor“, podvukao je on.

Borelj je izrazio uverenje da će sporazum postaviti odnose na novi održivi nivo.

Sporazum je, prema njegovim rečima, važan za ceo region i pokazuje da je napredak moguć.

„Napredak je napravljen danas i hvala stranama u razgovoru, ali istovremeno je pred nama još mnogo rada kako bi ono što je usaglašeno danas bilo primenjeno. Važno je dogovoriti, ali još važnije primeniti šta je dogovoreno“, naglasio je Borelj izrazivši nadu da će se dogovor postići do idućeg Saveta EU.

Izvor: Kosovo onlajn

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA