Najnovije

UOPŠTE NIJE DOBRO! Zapadni i ruski stručnjaci upozorili na ono što će se dogoditi u Ukrajini tokom 2023. godine (VIDEO)

Situacija je sve teža

Foto: ria.ru

Britanski list "Gardijan" organizovao je tako panel diskusiju na kojoj su se tražili odgovori kako će se rat u Ukrajini razvijati tokom 2023. godine.

Jedna od učesnica tog panela, Ema Ešford, saradnica programa "Reimagining US Grand Strategy" u Stimson Centeru u Vašingtonu podseća da je cela prošla godina bila u znaku toga da se Ukrajina što brže naoruža kako bi se bolje odbranila, ali sada je situacija takva da se polako shvata da bi ovaj sukob potencijalno mogao trajati godinama.

Takođe, dodaje da će Ukrajina i istočnoevropske zemlje najbliže ruskim granicama možda biti voljne da održavaju rat još nekoliko godina, dok zapadnoevrospke zemlje nemaju takav stav - najpre zbog pitanja kako će ekonomski izdržati još jednu zimu.

- Nezadovoljstvo javnosti u SAD i delovima Evrope će rasti kako rat bude odmicao, bez obzira na to što će dostava naprednog oružja Ukrajini potrajati i neće odmah proizvoditi uspehe na bojnom polju. Za SAD, međutim, sve veći troškovi i rizici eskalacije prouzrokovani nastavkom sukoba gotovo sigurno nadmašuju koristi od nastavka inkrementalnih teritorijalnih dobitaka - navela je ona.

I ankete američke javnosti su ukazale da opada podrška politici slanja oružja Ukrajini. S druge strane, Timoti Garton Eš, istoričar, politički komentator i kolumnista "Gardijana" smatra da će ovo proleće i leto biti potencijalno vreme za ukrajinsku pobedu.

- U ovom trenutku Rusija još uvek ima stratešku inicijativu na istoku, dok Ukrajini opasno ponestaje municije za njeno postsovjetsko oružje - kaže on.

- Ali planirana ukrajinska kontraofanziva ovog proleća, uz korišćenje novih brigada opremljenih i obučenih na Zapadu, mogla bi da preokrenu stanje. Ako se ukrajinske oružane snage probiju južno od regiona Zaporožja do Azovskog mora, mogle bi da podele ruske okupacione snage na dva dela i potencijalno ugroze Krim - ističe Eš.

Brzina je od ključne važnosti objašnjava i dodaje da Zapad ne bi trebalo da odugovlači sa slanjem najsavremenijeg oružja Ukrajini.

Prema rečima američkog generala i načelnika Združenog štaba oružanih snaga Marka Milija, rat je trenutno na mrtvoj tački. To treba iskoristiti kao priliku za zamrzavanje sukoba.

Sada je potreban ogroman društveni pritisak na zapadne vlade da se okrenu od logike vojne eskalacije i okrenu diplomatiji. Zapad snosi visok stepen odgovornosti za eskalaciju ovog rata, a tu je i uvek prisutna pretnja direktnog uključivanja. Da bismo zaustavili ovo ludilo, potreban nam je trenutni prekid vatre bez preduslovam, smatra on.

O ofanzivi na Avdejevku pročitajte OVDE.

Izvor: Index.hr

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA