Najnovije

RUSIJA MIRI IZRAEL I SIRIJU: Neočekivana odluka Tel Aviva

Izraelske vlasti su pristale da pruže pomoć Siriji, koju je 6. februara pogodio zemljotres, nakon zahteva Rusije, piše izraelski list Harec, pozivajući se na izvore upoznate sa situacijom.

Izrael (Foto: Pixabay)

Prema rečima sagovornika lista, nakon što je primljen odgovarajući zahtev ruske strane, Izrael je odlučio da u Siriju pošalje hitnu humanitarnu pomoć, uključujući lekove i osnovne potrepštine za pogođene prirodnom katastrofom. Osim toga, iako izraelske vlasti nisu spremne da pošalju svoje lekare u Siriju, trenutno razmatraju opciju da Sirijcima daju pristup izraelskim bolnicama, gde mogu da prođu preko graničnog prelaza na Golanskoj visoravni. Razmatra se i mogućnost pružanja medicinske pomoći pogođenim Sirijcima u Turskoj.

Kako napominje Harec, ovaj potez je bez presedana u odnosima dveju država koje su u ratu od 1948. godine i nemaju diplomatske odnose.

Tursku je ujutru 6. februara pogodio zemljotres jačine 7,8 stepeni Rihterove skale, najjači u zemlji od 1939. godine. Nekoliko sati kasnije, u centralnom delu zemlje zabeležen je još jedan zemljotres magnitude 7,7 stepeni Rihterove skale. Takođe, potresi su se osetili i u drugim zemljama regiona, uključujući i Siriju. Prema poslednjim podacima, u Siriji je od posledica prirodne katastrofe poginula 461 osoba, povređeno je 1326 osoba.

O podeli Italije na dva fronta pročitajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA