Najnovije

Đorđe Vukadinović: Vučić mora svakodnevno da pravi neku dramu da bi u javnosti zabašurio "francusko-nemački" plan

Politikolog Boban Stojanović i politički analitičar Đorđe Vukadinović smatraju da tenzije u vladajućoj koaliciji između SNS i SPS neće rezultirati njihovim "razvodom". Vukadinović ocenjuje da se radi o "diciplinovanju politički bračnog partnera, taj brak dugo traje, ali od početka nije bio iz ljubavi" i da je glavni razlog "podela plena", odnosno podela javnih preduzeća. Stojanović kaže da se "predsednik malčice naljutio, uvredio, a pitanje je zbog čega".

 „(Lider SPS Ivica) Dačić je došao pre neki dan iz Amerike i tamo je primljen na visokom nivou… To je želja i potreba vlasti, tj. (lidera SNS i predsednika Srbije Aleksandra) Vučića da svaki dan ima neku dramu, i skretanje pažnje sa ključnog problema – Kosova, odnosno evropskog predloga, koji je ucena i ultimatum, kako ga je predstavio Vučić. Sada je sve manje prostora za manevrisanje i vrdanje, koje je omiljena disciplina Vučića, on mora da kaže dža ili bu, a očigledno je već nešto rekao“, smatra Vukadinović i dodaje da je SPS za njega „dežurni krivac“.

Stojanović kaže da je od pre dva ponedeljka, kada se Vučić obratio naciji da bi predočio tok sastanka sa svetskom petorkom koja mu je predstavila nemačko-francuski odnosno novi evropski predlog, predsednik dobio dva istraživanja javnog mnjenja, po kojima se „pokazuje da je okrnjen, da njegovi birači neće podržati to, a da je SPS stabilan na nivou od prošlog aprila, i onda je Vučić rešio da ih napadne“. Dodaje da ipak „ne bi pravio frku“ i da misli da „nema razvoda“.

„Siguran sam da su mu fokus grupe pokazale da ne podržavaju Briselski sporazum i hoće sad da to prebaci na Dačića.

Video je istraživanje i zaključio da bi bilo dobro da se distancira“, navodi Stojanović u Novom danu na N1 i dodaje da Vučić „neće izbaciti Dačića (iz vladajuće koalicije) zbog potencijalne opasnosti Dačića u opoziciji, naročito u svetlu jačanja proruskog sentimenta u odnosu na rat u Ukrajini“.

Vukadinović smatra da su Vučiću Dačić i SPS od 2012. prvi put zaista potrebni, a nikada nisu imali gori tretman nego prethodnih meseci.

„Što je potrebniji (Dačić), to mu se više stavlja do znanja da ne bi porastao da ne bi umislio da je neophodan, a jeste neophodan“, kaže Vukadinović.

Dodaje da prema poslednjem istraživanju javnog mnjenja, ne raste rejting SPS, ali mu i ne pada, on je dvocifren.

„Vučić dobija alergiju kad neko ima dvocifren rejting ili kad je blizu toga“, ističe on.

Na pitanje zašto SPS trpi sve to od SNS, on ističe da je samo zbog vlasti i podele javnih preduzeća.

A upitani da li cela ova ujdurma ima veze sa izborima, jer, kako neki kažu, izbori odlažu potpisivanje sporazuma o Kosovu, Stojanović misli da „ako je tačno sve ono što je nama Vučić rekao pre dva ponedeljka, sa sve onim pretnjama i sankcijama, onda mu neće dati da se ide na izbore“.

To znači da ima neku vrstu odnosa da mora da ispoštuje nešto. Ako je neko u takvoj situaciji da je ucenjen, isto tako mogu da ga nateraju da potpiše ovo. Raspisivanje izbora u ovakvim okolnostima, gde se jednoj zemlji isporučuju pretnje, u demokratskoj zemlji bismo išli na izbore… ovde izbora može da bude samo ako odgovoraju onome ko o njima odlučuje. On ne sme da ide na izbore i da kaže ‘mi moramo ovo da prihvatimo, ja sam za potpisivanje’. Svi njegovi birači bi pobegli…“, ocenjuje Stojanović.

„Meni se ne javljaju izbori pre kraja godine, mislim na vanredne parlamentarne izbore“, navodi i dodaje da mu je besmisleno, što su pisali neki beogradski mediji, da će Vučić preći na mesto premijera, jer mu je tek počeo mandat predsednika, „i zašto bi se odricao četiri godine vlasti“.

„Neće biti izbora, neće biti razvoda, ali će biti razmirica“, kaže Vukadinović.

SLOVACI NASTAVLJAJU MARŠ KA BRATISLAVI: Mir dolazi sa istoka - Dosta nam je EU, Amerikanci napolje (VIDEO)

Izvor: N1

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA