Najnovije

SLOVACI NASTAVLJAJU MARŠ KA BRATISLAVI: Mir dolazi sa istoka - Dosta nam je EU, Amerikanci napolje (VIDEO)

U Slovačkoj je u toku velika protestna akcija "Marš za mir" čiji organizatori zahtevaju izlazak te zemlje iz EU i NATO, prestanak slanja oružja u Ukrajinu i neutralnost, prekid neprijateljskih akcija prema Rusiji.

“Marš za mir” je široka akcija koja će se dve nedelje održavati u više gradova u Slovačkoj, a centralni protest će biti u Bratislavi ispred amabasade SAD koju za koju učesnici protesta tvrde da stoji iza širenja rusofobije kroz kontrolisane slovačke medije i vladajuću strukturu.

“Nema isporuke oružja, hoćemo mir”, “Dosta nam je EU, Amerika napolje”, “Ne damo vam decu”, skandirali su učesnici skupa koji je juče održan u Košicama.

Na skupu su puštane slovačke i ruske patriotske pesme, jedna od pesama je stara slovačka pesma o majci kojoj odvode sinove u tuši rat što se u slovačkoj dešavalo u oba svetska rata. 

Učesnici su žestoko kritikovali vlastu Slovačkoj ali i opoziciju koja nije sprečila slanje oružja Ukrajincima. 

- Ovde smo došli jer ne verujemo ni jednome političaru. Oni se nešto bore protiv Rusije, ali ova Ukrajina sve je jedna velika laž. Ovi političari bolje da se probude. Slovak može da podnese mnogo ali kad kada poludimo biće im bolje da to ne dožive. Ovo je tek početak doći će nas sledeći put mnogo više – rekla je jedna od govornika. 

Jedna od prisustnih žena poručila je da ubiti svakoga ko pokuša da njeno dete mobiliše za rat sa Rusijom. 

- Marš je onda krenuo od Ustavnog suda po spomenik Drugom svetskom ratu, gde je poručeno da Sloveni treba da se ujedine prov zla koje dolazi sa zapada.

Slovačkim mediji ne izveštavaju o protestima “Marš za mir”, a ignoripu ih kako vladajuće tako i opozicione partije.  Pravda će nastaviti da prati dešavanja u Slovačkoj, danas se održavaju novi protesti.

Izveštaj sa protesta u gradu Mihalovce pogledajte OVDE. Jutjub je obrisao video sa tog skupa zbog poruka podrške ruskom narodu. 

Danas su skupovi u slovačkim gradovima u Prešovu i Spiške Nove Ves.

Aktivista iz Narodne Koalicije Miroslav Čimo, koji učestvuje u organizaciji skupova,  poručio je slovačkim političarima da “mir dolazi sa istoka”.   .
On je čestitao Građanima Mihalovca da bez ikakvih para i  bine , zvučnika , političara znaju da se organizuju.

- Mir dolazi sa istoka - ljudi vama pokazuju srednji prst - nisu Slovaci glupi znaju dobro što neće, a to je rat i da se daje oružje Ukrajini .
Ako naša Vlada nije za mir onda je za rat , a mi građani smo za mir – rekao je on.

Ovde možete videti planirani spisak skupova:

Rusi se vraćaju u Harkovsku oblast: Sledi bitka za Kupjansk

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA