Najnovije

MONASI NAPUŠTAJU KIJEVO-PEČERSKU LAVRU: Dobili krajnji rok za iseljenje (FOTO)

Nacionalno spomen područje „Kijevo-pečerska lavra“ prekida ugovor o korišćenju Donje lavre sa Ukrajinskom pravoslavnom crkvom (Moskovska patrijaršija). Manastir UPC mora da napusti teritoriju Lavre do 29. marta 2023. godine, navodi se u pismu direktora spomen područja Aleksandra Rudnika na ime UPC, koji je postavljen na sajtu spomen područja „Kijevo-Pečerska lavla''..

Kijevo-Pečerska lavra (Foto: RIA Novosti)

U isto vreme, Rudnik se poziva na Ukaz predsednika Ukrajine br. 820/2022 „O odlukama Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine od 1. decembra 2022. godine „O određenim aspektima aktivnosti verskih organizacija u Ukrajini i primena ličnih posebnih ekonomskih i drugih restriktivnih mera (sankcija)”” .

„S obzirom na zaključke Interresorne radne grupe i pismo Ministarstva kulture i informacione politike Ukrajine od 09. marta 2023. godine broj 34.06.2234-23, na osnovu tačke 8.1. Spomen područje upozorava na raskid Ugovora od 29. marta 2023. godine“, navodi se u pismu.

Podsetimo, ranije je UPC lišena prava da koristi hramove Gornje lavre. Sada joj je, ispostavlja se, naređeno da od 29. marta napusti teritoriju cele Lavre.

Bahmutsku zamku pogledajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA