Najnovije

SRBIJA POSLALA POMOĆ SIRIJI: Ukupna vrednost oko milion evra

Vlada Republike Srbije poslala je građanima Sirijske Arapske Republike, pogođenim katastrofalnim zemljotresima, 105 tona humanitarne pomoći ukupne vrednosti od oko milion evra.

Damask (Foto: RIA Novosti)

Ovaj kontingent pomoći čine lekovi, medicinska oprema i sanitetski materijal u vrednosti od 71.904.428 dinara, zatim hrana u vrednosti od 20.916.687 dinara, šatori, agregati, ćebad, sredstva za higijenu, kao i druge potrepštine neophodne građanima Sirije, saopštila je Vlada Srbije.

Pomoć je obezbeđena u saradnji sa Republičkom direkcijom za robne rezerve, RFZO, MUP-SVS, Crvenim krstom Srbije, Komesarijatom za izbeglice i migracije, kao i domaćim kompanijama.

Otpremanju pomoći, koja je noćas poslata građanima Sirije, prisustvovao je ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić sa ambasadorom Sirije u Srbiji Basemom DŽamanom Agom.

Vlada Srbije je već odobrila pomoć u iznosu od milion evra koja je uplaćena Siriji. To nije sve. U ovom trenutku u magacinima za prijem humanitarne pomoći koju obezbeđuje Vlada, ali i građani i domaća privredna društva, ostalo je još blizu 100 tona pomoći, koja će biti otpremljena Siriji drumskim i morskim prevozom", naglasio je Gašić.

On se zahvalio građanima Srbije i privrednim društvima koji su još jednom pokazali veliko srce, jer takođe nesebično pomažu građanima Sirije i Turske slanjem SMS poruka.

Dodao je da je naša obaveza da pomognemo, kao što su i drugi pomagali nama kada nam je to bilo neophodno.
Ministar je ukazao i da je pre deset dana specijalnim letom Er Srbije upućen prvi kontingent pomoći u vidu sedam tona robe, prehrambenih proizvoda, kao i mleka u prahu koje je donacija iz Republičkih robnih rezervi, a da je srpska vlada obezbedila sličan paket pomoći i Turskoj, koja je u najvećem delu već otpremljena kroz svakodnevnu saradnju Operativnog tima, ambasade Republike Turske i Turkiš Erlajnsa.

"Nastavićemo da pomažemo ugroženim područjima i ubuduće, jer je Srbija čvrsto uverena da su tolerancija, pomoć slabijima i onima u nevolji, kao i međunarodna saradnja umesto sukoba, pravi put za izgradnju boljeg i pravednijeg sveta za sve ljude na planeti zemlji", poručio je ministar Gašić.

Ambasador Sirije u Srbiji Basem DŽaman Aga zahvalio se Vladi Srbije i ministru Gašiću koji su omogućili slanje pošiljke ugroženom stanovništvu u njegovoj zemlji.

"Ova pošiljka, odnosno rezultat ovog rada, svakako ne bi bio moguć da nije ovako dobre saradnje srpske vlade i sirijske ambasade. Ovo je veoma značajna pošiljka koja će značiti ljudima u bilo kom smislu, kao i medicinska pomoć, ali i za njihovo zbrinjavanje, jer su sada bez krova nad glavom", poručio je ambasador Sirije Basem DŽaman Aga.

Vlada Srbije osnovala je Operativni tim za koordinaciju humanitarne pomoći za Republiku Tursku i Sirijsku Arapsku Republiku, sa zadatkom da koordinira pribavljanje informacija o njihovim potrebama u robi, određivanje vrste, količine i prioriteta upućivanja robe i načinima transporta robe, kao i slanje novčane pomoći prikupljene od strane fizičkih i pravnih lica preko posebnih humanitarnih brojeva mobilnih operatera na teritoriji Republike Srbije, odnosno druge prikupljene novčane pomoći.

U želji za dodatnu pomoć, ali i poštujući želju građana, Vlada je u saradnji sa Crvenim krstom Srbije otvorila humanitarni SMS broj 1004, i sva sredstva prikupljena na ovaj način biće donirana Crvenom polumesecu Sirije kroz mehanizam Međunarodnog crvenog krsta i crvenog polumeseca u Ženevi.

Otvoren je i SMS broj za uplaćivanje pomoći Turskoj - 1003, navedeno je u saopštenju Vlade Srbije.

Izvor: Tanjug

Bonus video

 

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA