Najnovije

Bocan-Harčenko: Ubeđen sam da Srbija neće uvesti sankcije Moskvi, Bastu koriste strane sile

Srbija neće uvesti sankcije protiv Moskve, poručio je danas ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko u intervjuu za kanal "Rosija 24", dodajući da je u to siguran ne samo zbog reči predsednika Srbije Aleksandra Vučića, već i zbog ličnih kontakata koje je imao sa njim.

Ambasador je dodao da reči srpskog ministra privrede Radeta Baste nisu dostigle željeni efekat, tako da on i njegovi sponzori nisu uspeli u nameri da se izazove reakcija koja bi negativno uticala na odnose Beograda i Moskve.

Odgovarajući na pitanje kako ocenjuje da je poziv Baste uticao na javnost, Harčenko je izjavio da su reči ovog srpskog ministra izazvale negativnu reakciju srpske javnosti i dobrog dela njenih zvaničnika.

On je podsetio i na činjenicu da je Basta pre ulaska u Vladu Republike Srbije zvanično podržavao politiku koju vode predsednik i premijer Srbije, Aleksandar Vučić i Ana Brnabić, ali, dodaje ambasador, situacija se izmenila za svega nešto više od 100 dana.

"Bastu koriste strane sile, ali Beograd neće uvesti sankcije protiv Moskve, a u to sam ubeđen ne samo zbog reči predsednika Srbije, već i mojih kontakata sa njim", objasnio je Harčenko.

Ambasador je istakao i da je svestan pod kakvim se pritiskom nalazi srpsko rukovodstvo. Ocenio ga je kao pritisak bez presedana, koji zapadne zemlje koristi kada god za tim imaju priliku.

Zapadni predstavnici, kako šefovi diplomatije zemalja Evropske unije i SAD-a, tako i drugi zvaničnici, uključujući i njihove ambasadore, tvrde da Rusija ima negativan uticaj na Balkan, dok se Srbija u tom kontekstu poziva da se što je više moguće "odvoji" od tog uticaja. O ovome se, kako je kazao, stalno govori.

"Beograd se poziva da kompletno prekine saradnju sa Moskvom ili da makar ograniči kontakte sa njom, dok se u isto vreme radi na tome da Rusija napusti Balkan, a pre svega, Srbiju. Ipak, sve ovo izaziva negodovanje srpske javnosti i u to nema sumnje", poručio je ambasador. 

Odgovarajući na pitanje da li se može očekivati da će situacija sa Bastom izazvati krizu u Srbiji, pošto su se mogli čuti pozivi da ovaj ministar napusti svoju funkciju, ambasador je rekao da ne veruje da će doći do krize jer je situacija u Srbiji stabilna. Ruski diplomata je ponovio da Basta i njegovi sponzori nisu postigli željeni efekat, zbog čega ne očekuje da će doći do destabilizacije situacije na teritoriji Srbije.

"Bitno je šta o svemu tome kažu ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić i drugi zvaničnici, kao i činjenica da je to sve samo jedan ličan stav Baste", naglasio je on.

Ipak, dodao je da Moskva neće nastaviti saradnju sa Bastom sve dok se bude nalazio na sadašnjoj funkciji, iako se neće mešati u to da li će on biti smenjen ili ne. "To je odluka Srbije", poručio je on.

O pritisku Zapada na Srbiju: Beograd odoleva, vodi se nacionalnim interesima
Pritisci na Beograd za sada su ograničeni na izjave zapadnih zvaničnika, koji se posebno naglašavaju na sastancima sa srpskim rukovodstvom, ocenio je ruski ambasador. 

Prema rečima Harčenko, Zapad ovim pritiscima pribegava i za vreme pregovora sa Prištinom i Beogradom. Na tim sastancima se svaki put ističe neophodnost evropskog puta za Srbiju, govori o budućem ulasku u EU, ali i dodaje da je potrebno da Srbija uvede sankcije protiv Moskve. 

"Za sada pak Srbija se nije odlučila da podlegne pritiscima kada je u pitanju Rusija. Srbija ostaje dosledna stavovima koje je zauzela još u februaru i martu prošle godine. Uz to, Beograd uzima u obzir pre svega svoje nacionalne i ekonomske interese, zbog čega je apsurdno da je Basta, koji je inače ministar privrede, dozvolio sebi onakvu izjavu. On kao niko drugi bi trebalo da zna kakve sve pogodnosti Srbija ima od dobre saradnje sa našom zemljom", rekao je Harčenko.

O Kosovu i Metohiji: Vučić je ostao dosledan, ne pristaje na ulazak KiM u UN
Odgovarajući na pitanje o susretu Vučića sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem, ambasador je poručio da je svaki takav susret bitan, iako poslednji susret nije rezultirao konkretnim dogovorima ili rešenjima.

"Bilo je dosta neistina kada je reč o rezultatima pregovora. Išlo se čak dotle da su neki tvrdili da je Vučić čak potpisao sporazum, koji, kako tvrde na Zapadu, veoma podržavaju u Evropskoj uniji i u SAD. To nije istina. To je laž. Šta više, želeo bih da kažem da, prema onome što sam imao prilike da vidim po medijima i na osnovu zaključaka do kojih sam sam došao tokom razgovora sa njim, Vučić je ostao veran principima koje je formulisao još na samom početku ove etape pregovora, koji su se odvijali uz posredništvo EU", rekao je Harčenko.

Dodao je da Vučić nije pristao da se složi sa onim tačkama sporazuma kojima bi se de fakto priznala nezavisnost Kosova i Metohije, a ima se u vidu stavka koja bi ovoj južnoj autonomnoj pokrajini Republike Srbije omogućila ulazak u međunarodne organizacije, a pre svega u UN.

"Vučić neće pristati na ulazak Kosova u UN, to je crvena linija Srbije, a neće pristati ni na to da Kosovo bude priznato kao nezavisna država, dok je on predsednik. Važno je i to da on ne odustaje od formiranja Zajednice srpskih opština, koja bi Srbima na KiM omogućila bezbednost".

O poslednjem sastanku sa Vučićem: Veoma prijateljski razgovor, Vučić nije marioneta
Poslednji razgovor sa srpskim predsednikom ambasador Rusije je ocenio kao veoma topao, prijateljski i od poverenja.

"Razgovor je bio veoma sadržajan, a govorilo se, pre svega, o kosovskom pitanju. On je maksimalno otvoreno govorio o poslednjem sastanku u Briselu, o svim kritikama koje se upućuju Srbiji, a čiji je cilj ne rešenje kosovskog pitanja, već da se poljulja srpski predsednik i njegovi stavovi, koji, kako se može videti, ne odgovaraju Zapadu".

Ambasador je naglasio da "Vučić nije marioneta, već da ima svoj stav". 

Jurišni odredi „Vagnera“ zauzeli su naselje Zaliznjanskoe: Polovina Bahmuta je u ruskim rukama (MAPA)

Izvor. rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA