Najnovije

Đorđe Vukadinović: Sve ukazuje na to da Bastina izjava o sankcijama nije sasvim spontana

 Izjava ministra privrede Radeta Baste o uvođenju sankcija Rusiji naišla na oštre reakcije - od pozivke na ostavku, do poređenja sa Zoranom Mihajlović. Poslanik Srđan Milivojević kaže da posle godina godina svevlašća samo naivan može da pomisli "da se Basta probudio i odlučio da objavi tako nešto".

Milivojević navodi da se „daljinski za upravljanje ministrima“ nalazi u Vučićevim rukama.

„Kad Vučić kaže skači, ti ljudi ne pitaju zašto. Sutra je sednica Vlade i sve ćemo znati. Ako ostane ministar znaćemo da je to dogovoreno“, rekao je Milivojević.

Politički analitičar Đorđe Vukadinović kaže da je spreman da se opkladi da će Basta ostati ministar i nakon sledeće sednice.

„On je , kao i Zorana Mihajlović početku, svi smo tvrdili da ona to radi po dogovoru sa Vučićem, taj njen ping pong s Vulinom, kao da igraju neke uloge. Pred kraj je to postao ozbiljan rat koji nije ni koristio Vučiću. Što se tiče Baste, sve ukazuje da nije sasvim spontano. Od početka nije bitno ko šta priča nego da slušaju gospodara“, rekao je Vukadinović.

„Stojim uz predsednika Srbije Aleksandra Vučića u odbrani državnih i nacionalnih interesa, mislim svojom glavom i imam dovoljno hrabrosti i ozbiljnosti da svoj stav iznesem“, naveo je ministar Basta u odgovoru Danasu na Instagramu.

„Poručuje da ipak ne misli svojom glavom, nego glavom Vučića. Zorana Mihajlović kada je izašla u javnost da kaže da naš put treba da budu evroatlantske integracije je uradila to kao član SNS. Basta ne radi kao član SNS. Važno je, jer se sada pravi neki novi pokret, da li će SPS biti deo tog pokreta? Vučić ima pokaznu vežbu – biće onako kako ja hoću. Naći ću još Basta među vama. Socijalisti treba da budu zabrnuti za budućnost, posle rešavanja pitanja Kosova sledi borba protiv korupcije. Sada je red na neku stranku, nacrtnana je SPS da bude žrtvovana u borbi protiv kriminala i korupcije. To je ta poruka Vučića“, smatra Milivojević.

Vukadinović je dodao da je interesantno da se u priči u vezi sa Bastinom stavovom SNS nije izjasnio.

„Često napadi na Šapića budu praćeni ćutnjom. Ovo mi je pomalo slično. Zgodno je da to kaže neko ko nije član SNS. Zorana Mihajlović je pred kraj bila neka vrsta disidenta. Basta je rekao treba sankcije, da se olakša i pomogne vučiću. Mesecima nezvanično iz krugova SNS može da se vidi neka vrsta nezadovoljstva – eto Rusi da su nam prijatelji, pustili bi da im uvedemo neke male sankcije, da olakšamo pritisak na Vučića“, rekao je Vukadinović.

Politički analitičar poručuje da Vučiću sve dobro dođe da skloni priču sa evropskog sporazuma, gde je, kako je rekao, uhvaćen sa prstom u pekmezu.

„Pokušao je da zabašuri činjenicu da je prihvatio taj predlog. Da to stoji na sajtu EU, da se pregovara o implementaciji. Sve dobro dođe, da se raspravljamo oko Baste, sankcijama, posebno u osetljivim danima pred nama, da se priča o svemu i da se ZSO predstavi kao pitanje biti ili ne biti. Predsednik posle susreta u Briselu nije pomenuo sporazum, nego je pričao o ZSO. To govori o meidjskoj sferi u Srbiji, ovde može svašta da prođe“, kaže Vukadinović.

Prošle sedmice na ulicama su primećeni grafiti „Miloš Francuz“ i „Milica lažljivica“ upereni protiv predsednika Nove Demokratske stranke Srbije i narodnog poslanika Miloša Jovanovića i predsednice Srpske stranke Zavetnici i narodne poslanice Milice Đurđević Stamenkovski. Na ulicama Novog Sada danas su se pojavili grafiti „Pajtić lopov“ i „Bora psiho“.

Na pitanje koliko je opasna situacija, Vukadinović kaže da konfliktni potencijal ne treba da bude potcenjen.

„Nema sumnje odakle dolazi ta atmosfera, ovo je za svaku osudu, nevažno šta mislite o delu Milice Đurđević, Miloša Jovanovića… To nije sasvim nov manir, već smo bili svedoci da kad god je nešto kritično za vlast, ne biraju se sredstva.

U Novom Sadu „Pajtić lopov“, to s kečetom na glavi sam ja dobio u Kuriru. Sanda Rašković Ivić je bila ozbiljna meta prljave kampanje. Tada je opozicija bila u gorem stanju, sada je opozicija ipak nešto jača, a SNS ipak nešto slabiji. Sada je Vučićev problem desnica, jer može neki naprednjački glas da im ode“, smatra Vukadinović.

Milivojević je dodao da se generator mržnje i nasilja nalazi na Andrićevom vencu.

„To je čovek koji sada targetira novinare preko svojih poslušnika. Koliko je bilo napada na novinare u poslednjih sedam dana?“, uptao je poslanik DS-a.

Dok svi gledaju u Bahmut, velika opasnost za Ukrajince dolazi sa druge strane (MAPA)

izvor: NSPM

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA