Najnovije

Milo Đukanović raspisao vanredne izbore

Crnogorski predsednik i pretendent na još jedan predsednički mandat Milo Đukanović raspisao je danas prevreme parlamentarne izbore za 11. jun.

Milo Đukanović (Foto: Predsedništvo CG)

Đukanović, koji je juče doneo ukaz o raspuštanju Skupštine Crne Gore, izjavio je na konferenciji za novinare da su svi svesni duboke političke i institucionalne krize, koju je, kako je rekao, proizvela neodgovorna većina.

"Istrajno sam se držao Ustava, da ne doprinesem tome. Dvadesetog avgusta prošle godine vladi je izglasano nepoverenje. Od tada je tekao rok, da se do 19. septembra predloži mandatar. Za to se nisu stekli uslovi. Neki se nisu odazvali na konsultacije, niti dostavili potpise kojima bi podržali kandidata", rekao je Đukanović.

Kazao je da je ubeđen da je najbolje bilo skraćenje mandata i raspisivanje izbora.

"Umesto toga, promenjiva većina pribegla je neustavnom delovanju i donela izmene Zakona o predsedniku. Vratio sam ga na ponovno odlučivanje. Uprkos upozorenjima, kontroverzni zakon je usvojen. Ukazom sam proglasio zakon koji je stupio na snagu i proizvodi pravna dejstva", naveo je crnogorski predsednik, koji je i kandidat DPS za još jedan predsednički mandat na izborima u nedelju, 19. marta.

On tvrdi da su se, nakon neuspelog pokušaja da lider Demosa Miodrag Lekić formira vladu, stekli uslovi da u skladu sa Ustavom donese ukaz o raspuštanju parlamenta.

"Primjenjujući član 92 stav 5, doneo sam odluku o raspisivanju izbora za 11. jun", rekao je Đukanović novinarima u Vili Gorica.

URA i SNP pokrenule incijativu Ustavnom sudu: Suspendovati ukaz Đukanovića o raspuštanju Skupštine

Građanski pokret Ura Dritana Abazovića i SNP Vladimira Jokovića podneli su Ustavnom sudu Crne Gore inicijativu kojom traže suspenziju ukaza predsednika Mila Đukanovića o raspuštanju Skupštine.

Inicijativu su, saznaju podgoričke Vijesti, potpisali i poslanici postavgustovske parlamentarne većine.

Ukupno 41 poslanik traži od Ustavnog suda da donese privremenu meru kojom će suspendovati odluku predsednika do trenutka kada bude izabran novi šef države na izborima koji se održavaju u nedelju, 19. marta i njegovog stupanja na tu dužnost.

Abazović: Akcija hapšenja dilera ubrzala Đukanovićevu odluku o izborima

Premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović izjavio je danas da nije u skladu sa ustavnim poretkom odluka predsednika Crne Gore Mila Đukanovića da raspusti parlament i raspiše vanredne parlamentarne izbore za 11. jun i apelovao je na Ustavni sud da se probudi.

"Đukanović da je mogao prostim ukazom da raspusti parlament, ne bi čekao 16. mart . Moj apel je Ustavnom sudu da se probudi. Pozivam, predsednika Ustavnog suda da se probudi", kazao je Abazović.

Dodao je da "jučerašnja akcija hapšenja pogurala Đukanovića da što pre raspiše izbore",

"Pozivam poslanike da pitanje skraćenja mandata uzmu u svoje ruke", rekao je Abazović.

Kako kaže, Đukanović se nije pozivao na Zakon o predsedniku "čime ulazi u pravni nonsens".

"Više od toga kad će biti izbori za Đukanovića znači da se sačuva kavački klan. Zbog toga je ova vlada na udaru od starta. Svemu što sam naveo svedočićete u narednom periodu. A čak i da ne bude ove vlade dokaze ne možete uništiti. Hvala bogu, što su oni predmet Europola i međunarodnih organizacija", rekao je Abazović na konferenciji za medije posle sednice Veća za nacionalnu bezbednost, preneo je portal RTCG.

Abazović je rekao da je policijska akcija u toku istorijska za suzbijanje narko kartela unutar državnih organa, prvenstveno policije, koji se dovode u vezu sa švercom više tona kokaina.

Abazović je rekao da jedan od uhapšenih važi za jednog od top pet krijumčara kokaina na području Evrope.

"Pipci organizovanog kriminala u Crnoj Gori ne bi bili ovoliko snažni da ih nema u svim državnim organima... Ali mi smo spremni da tu hobotnicu pogodimo u glavu", rekao je Abazović i dodao da ovo nije kraj akcije.

"Duh je izašao iz boce, ovo je nepovratan proces", rekao je premijer tehničke vlade i istakao da će ruka pravde pre ili kasnije stići sve koje je pominjao u prethodnom periodu.

Ministar unutrašnjih poslova (MUP) Filip Adžić kazao je da su ovo istorijski dani kada je u pitanju borba protiv organizovanog kriminala.

On je zahvalio Specijalnom državnom tužilaštvu, Specijalnom policijskom odeljenju i svim časnim policajcima koji su sprovodili akciju u kojoj je uhapšeno i nekoliko policajaca.

Istakao je da UP nije jedina institucija koja nije bila imuna na nezakonitosti i najavio uvođenje vetinga.

Adžić je rekao da časni policajci ovu akciju doživljavaju kao prekretnicu, a da su neki od onih drugih već pobegli iz države.

"Vreme je da svi oni koji nisu radili po zakonu više ne budu u Upravi policije", kazao je Adžić.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA