Najnovije

Mitropolit Joanikije: Tzv. francusko-njemački sporazum neprihvatljiv – Kosovo tretira kao nezavisno

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije rekao je danas da je predlog tzv. francusko-nemačkog sporazuma neprihvatljiv, ako je definisan kao okvir za dalje pregovore o statusu Kosova i Metohije, a u njemu se Kosovo tretira kao nezavisna država.

Mitropolit Joanikije. (Foto: Jutjub)

„Taj sporazum od strane Srbije nije potpisan. Međutim, ako je tekst sporazuma definisan kao okvir za dalje pregovore, a u njemu se Kosovo tretira kao nezavisna država, onda je on u potpunosti neprihvatljiv“, rekao je Vladika u intervjuu Radio-Svetigori povodom devetnaeste godišnjice od martovskog pogroma srpskog naroda i svetinja na Kosovu i Metohiji.

On podseća da su taj sporazum sačinile zemlje koje su tada bile garant mira i sigurnosti za srpski narod i njegove svetinje na KiM.

„Sedamnaestog marta 2004. godine njemački vojnici, pripadnici KFOR-a nijesu prstom mrdnuli dok su šiptarski teroristi pljačkali i palili svetinje: devet crkava u Prizrenu, među kojima i Bogorodicu LJevišku, Bogosloviju i rezidenciju Episkopa raško-prizrenskog. Eto kakva nam je bila njemačka zaštita. Francuzi su isto tako dopustili da šiptarski teroristi opljačkaju i zapale manastir Devič i da razore grob Svetog Joanikija Devičkog”, podsetio je mitropolit crnogorsko-primorski.

Po njegovim rečima, dvoličnost koju su tada pokazali Nemci i Francuzi ne sme se zaboraviti.

„Još je manja sigurnost za naš narod i njegove svetinje na Kosovu i Metohiji tzv. francusko-njemački sporazum“, zaključio je Mitropolit Joanikije, a prenosi Mitropolija.

Pocrnele krstove Kijevo-Pečerske lavre pogledajte OVDE.

Izvor: sputnikportal.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA