Najnovije

Orban: Predlažem NATO bez Amerike, Evropa mora da prihvati stav Rusije

Ne može biti pobednika, budući da se Ukrajincima suprotstavlja nuklearna sila sa 140 miliona stanovnika, a Rusima ceo NATO, smatra mađarski premijer

Mađarski premijer Viktor Orban predložio je zemljama Evropske unije da stvore alternativni savez NATO-u koji ne bi uključivao Sjedinjene Američke Države.

"Evropski NATO bi bio rešenje. To sam predložio još 2012. godine", rekao je Orban u intervjuu za švajcarski nedeljnik "Veltvohe".

Prema njegovom mišljenju, zemlje Starog kontinenta treba da budu u stanju da se same brane, dakle ne mogu da se oslone samo na SAD u oblasti odbrane. Takođe, samo jaka nacionalna armija može da garantuje bezbednost zemlje i zato Budimpešta planira da poveća državne vojne kapacitete.

Orban je ranije rekao da mađarska vlada podržava pristupanje Finske i Švedske alijansi, ali da poslanici s tim u vezi "nisu entuzijastični". Razlog za to je, po njemu, što vlasti tih zemalja šire "besramne laži" o Mađarskoj. 
Mađarski premijer je istakao i da će u slučaju uključivanja Finske u NATO, granica između Alijanse i Rusije porasti za 1.000 kilometara.

Mir U Evropi moguć samo ako se uvaži ruski stav

U intervjuu švajcarskom glasilu Orban je dodao i da ruski političari uvek rade na ujedinjenju zemlje, te da radi mirnog suživota Evropa mora da uzme u obzir ruski stav.

"Rusi su vojna nacija. Svaki Rus od rođenja oseća dužnost, spremnost na izvršavanje naređenja, što je ojačano pravoslavljem. Zapadni političar kaže da se bavi politikom da bi građani njegove zemlje živeli što slobodnije. Ruski političar pak kaže da je njegov posao da ujedini zemlju. Moramo prihvatiti ovu tačku gledišta, jer je samo u tom slučaju moguć miran suživot", ocenio je Orban za "Veltvohe".

Mađarski premijer se osvrnuo i na situaciju u Ukrajini, gde je sada "zastoj koji bi lako mogao da eskalira u svetski rat", i podsetio na stav vlade da u sukobu ne može biti pobednika, budući da se "Ukrajincima suprotstavlja nuklearna sila sa 140 miliona stanovnika, a Rusima ceo NATO".

Orban je napomenuo i da ga plaši neozbiljnost s kojom Zapad govori o mogućnosti ruskog poraza, što bi bio "geopolitički šok, potencijalno razorni zemljotres globalnih razmera, mnogo gori od raspada Jugoslavije".
Upitan o sadašnjoj poziciji Moskve, odgovorio je da Rusiji moguće predstoje dve-tri teške godine, ali će se onda situacija promeniti nabolje, pošto Rusi umeju da uče i prilagođavaju se nepovoljnim uslovima – ne treba ih potcenjivati.

Putin ne vodi svoju zemlju u patnju

Odgovarajući na pitanje o ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, Orban je istakao da on "ne vodi svoju zemlju u patnju".

Primetio je i da su se za više od deset godina poznanstva uvek borili za mađarsku poziciju, da su mogla da se pronađu razumna rešenja, a ako bi se nešto dogovorili, onda je Putin to poštovao.

Orban je podsetio i da mu je Putin tokom poslednjeg sastanka početkom februara 2022. godine rekao da su problem američke raketne baze u Rumuniji i Poljskoj, kao i moguće širenje NATO-a na Ukrajinu i Gruziju kako bi se tamo rasporedilo oružje.

"Osim toga, Amerikanci su se povukli iz važnih sporazuma o razoružanju. Zato Putin više nije mogao mirno da spava. Moj spoljnopolitički mentor je bio nemački političar Oto Graf Lambsdorf. Skrenuo mi je pažnju na razliku između razumevanja i prihvatanja. Razumem šta je Putin rekao, ali ne prihvatam ono što je uradio", izjavio je Orban.

Tramp bi rešio sukob u Ukrajini za nekoliko nedelja

Odgovarajući na pitanje o ciljevima SAD u rusko-ukrajinskom ratu, Orban je odgovorio da su oni za njega misterija, budući da američki predsednik DŽozef Bajden svakog meseca govori različite stvari, dok bi, po njegovom mišljenju, bivši predsednik Donald Tramp rešio sukob u roku od nekoliko nedelja.

Prema rečima mađarskog premijera, Evropa praktično nije uključena u razgovor o svojoj budućnosti: "U odlukama donetim u Briselu češće vidim američke interese nego evropske. U ratu koji se vodi na granicama Evrope, Amerikanci danas imaju poslednju reč."

Prokomentarisao je i odnose Mađarske sa Demokratskom i Republikanskom partijom u SAD.

"Mađarsko iskustvo je jasno: kada su demokrate na vlasti u Vašingtonu, mi trčimo u zaklon. Oni uvek žele da nas promene, kao i političari u Briselu. Žele da nam diktiraju kako da se nosimo s migracijama i kako da učimo našu decu. To je nepoštovanje. Mi smo uspešna zemlja i doprinosimo Evropi. Mi smo zaštitnici zamkova na obodu kontinenta. Ta uloga nije priznata. Zato se radujemo povratku naših republikanskih prijatelja na vlast", zaključio je Orban za švajcarski nedeljnik.

Identifikovani pripadnici "Ruskog dobrovoljačkog korpus" koji su napali teritoriju Brjansku oblast: Sad je sve jasno (FOTO/VIDEO)

Izvor:rt.rs
 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA