Najnovije

PUTIN PLANIRA DA UZVRATI POSETU KINI: Dve velike sile postaju sve bliže, a Zapad sve nervozniji

Pomoćnih predsednika Rusije Vladimira Putina Jurij Ušakov izjavio je da postoji mogućnost da će ruski lider ove godine posetiti Kinu.

Foto: kremlin.ru

- O tome se razgovaralo, mislim da postoji mogućnost da će Putin otputovati u Peking ove godine - naglasio je Ušakov i dodao da mogući datumi posete za sada nisu poznati.

Predsednik Kine Si Đinping prethodna tri dana bio je u poseti Moskvi, što je njegovo prvo prvo putovanje u inostranstvo otkako je izabran za treći predsednički mandat. Tom prilikom održao je sastanak sa ruskim liderom i pozvao ga da poseti Kinu.

Ušakov je primetio da su pregovori između ruskog i kineskog predsednika izazvali nervozu u zapadnim zemljama.

- Veoma su nervozni, a za to, očigledno, ima razloga. Dve velike sile, susedi rešavaju najvažnija pitanja svetske politike i bilateralnih odnosa. Verovatno su naši rivali donekle nervozni, to je sasvim prirodno - rekao je Ušakov u obraćanju novinarima.

Komentarisao je i kineski mirovni plan za rešenje sukoba u Ukrajini i naglasio da neki njegovi elementi privlače Rusku Federaciju, ali da njegova primena ne zavisi od ruske ili kineske strane.

- Poštujemo predlog, a neki delovi su nas impresionirali. Međutim, njegova primena ne zavisi od ruske strane, a verovatno ni od kineske, već od Kijeva - kaže pomoćnik predsednika Rusije. 

Rusi nadiru sa juga na avdijevski put života za Ukrajinace (MAPA)

Izvor: Novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA