Najnovije

Vlada i Skupština Slovačke su u razvalinama: Počela nova serija protesta protiv NATO i noaružavanja Ukrajine (VIDEO)

Posle serije protesta u Slovačkoj "Marš za mir", slovačka tehnička Vlada se nalazi u potpunom rasulu iako ima još nekoliko meseci do izbora. Pre nekoliko dana grupa Slovaka je čak ušla u dvorište ministra odbrane Nada.

Nakon toga su mu na ogradu ostavili obaveštenje ”Ubijate narod- narod će vama vratiti”.

Protesti u Slovačkoj traju sa zahtevima da se prekine naoružavanje Ukrajine, da se uspostave dobri odnosi sa Rusijom i da ova zemlja pokrene proceduru za izlazak iz NATO.

Od prvog dana pada Vlade cela politička scenaosporava legitimitet njihovih opštih prava i moći. O političkoj krizi u Slovačkoj tovoreno govore i druge članice EU.

- Vlada i skupština Slovačke su u razvalinama - komentarišu češki političari i nastavljaju:

- i Češki predsednik se uvlači u taj  cirkus da tu nešto kao spašava –

- Slovačka vlada vodi politiku spaljene zemlje – komentarišu političari u Mažarskoj.



Evropska komisija je pitala akademika Komenskog dali je predaja slovačkih aviona Ukrajini uskladu sa Ustavom i odgovor je bio “ne” ! U anketi je 80% Slovaka reklo ne isporuci aviona MiG-29 Ukrajini, opozicija se poziva na ugovor sa Rusijom koji to zabranjuje, advokati i sudije su se takođe ustali protiv.

Aktuelni premijer Heger je sa sedam ministra preleteo u stranku koja na izborima nije prošla cenzus, 

Na konferenciji zamedije koju su održali premijer Heger i ministar odbrane Nad, NAD je tvrdio da on ima pravne analize da može pokloniti Ukrajini avione MiG-29, ali da te nalize neće pokazati javno. Na istoj konferenciji je premijer Heger tvrdio da nikakve analize nepostoje i da ne pitaju za to više.

U Slovačkoj počinje drugi ciklus protesta i marševa protiv naoružavanja Ukrajine, a na skupu koji se održava 24. marta biće podsećanje i na NATO agresiju na SRJ i okupaciju Kosova i Metohije. Skup je najavljen ispred vojnog aerodroma. 

Grad Mihajlovce u zadnje vreme postao važan za političke događaje  u Slovačkoj. Grad iz kog su počeli protesti i gde je nekoliko ministara došlo sa različitim ciljevima, ali nisu dobro prošli kod domaćina. Upravo u ovom gradu krenuo je i drugi cviklus protesta.

Na skup je došlo nekoliko provokatora sa američkim i ukrajinskim zastavama ali su ih okupljeni pozdravili poicima “Živeli Sloveni”!

- Pustite njih, putuju preko Slovačke za pare nevladinih organizacija, a evo blizu je njima Ukrajinska granicaali  tamo ne idu da pomognu da brane tu demokratiju ja ću da njih vozim ako treba. Vi i vaše američke zastave sa vašim organizacijama doneli ste demokratiju svuda gde ste ušli - Vijetnam, Libija ,Sirija nije vas sram za tu mrtvu decu u Beogradu? Našu braću tamo ste sa NATO ubijali, uopšte vas nije sram? Za Olbrajti DŽurindu koji sad ko pacov izlazi ponovo u politiku iz rupe i vi podržavate ove što ubijaju širom sveta.
I ako vas već sram nije barem priznajete da ste plaćeni kao ovi što su organizovali Majdan u Kijevu – poručio im je jedan od govornika.

Drugi govornik je poručio da su Slovaci na strani Rusije.

- Recimo to glasno mi Slovaci smo na strani Rusije kao što su naši preci bili zato smo se okupili da podržavamo Rusiju, ako oni traže hapšenje Putina mi tražimo hapšenje predsednice Slovačke Čaputove, premijera Hegera i ministra Nada i Kačera. Oni krše Ustav, zloupotrebljavaju njihovih funkcija u ratu protiv Slovačke. Prizivamo generalnog tužioca da hapsi ove neciste na čelu naše države. Prizivamo sve Slovake izađite u svim gradovima, doći te u Bratislavu- rekao je on.

Marševe za mir takođe traju u Češkoj o čemu će Pravda narednih dana pisati.

Vláda a parlament Slovenska sú v troskách: Začala sa nová séria protestov proti NATO a odzbrojovaniu Ukrajiny

Po sérii protestov na Slovensku „Pochod za mier“ je Technická vláda SR v úplnom rozklade, aj keď do volieb zostáva ešte niekoľko mesiacov. Pred pár dňami dokonca na dvor ministra obrany Nada vošla skupina Slovákov.

Na Slovensku pokračujú protesty s požiadavkami zastaviť vyzbrojovanie Ukrajiny, nadviazať dobré vzťahy s Ruskom a začať procedúru odchodu z NATO.

Od prvého dňa pádu vlády celá politická scéna spochybňuje legitimitu svojich všeobecných práv a právomocí. O politickej kríze na Slovensku hovoria aj ďalší členovia EÚ.

- Vláda a parlament Slovenska sú v troskách - komentujú českí politici a pokračujú:

- a český prezident sa zapletie do toho cirkusu, aby niečo zachránil -

- Slovenská vláda vedie politiku spálenej zeme - komentovali politici v Maďarsku.

Európska komisia sa opýtala akademie Komenského, či odovzdanie slovenských lietadiel Ukrajine bolo v súlade s ústavou a odpoveď znela „nie“! Dodávke lietadiel MiG-29 na Ukrajinu sa v prieskume vyjadrilo - nie 80 % Slovákov, opozícia sa odvoláva na zmluvu s Ruskom, ktorá to zakazuje, vyslovili sa proti tomu aj právnici a sudcovia.

Súčasný premiér Heger prestúpil so siedmimi ministrami do strany, ktorá vo voľbách neprešla sčítaním. 


Na mediálnej konferencii premiéra Hegera a ministra obrany Naďa tvrdil, že má právne analýzy, že môže Ukrajine darovať lietadlá MiG-29, ale tieto zistenia nebude verejne ukazovať. Premiér Heger na tej istej konferencii tvrdil, že žiadna analýza neexistuje a nech už sa na to nepýtajú.

Na Slovensku sa začína druhý cyklus protestov a pochodov proti vyzbrojovaniu Ukrajiny a na stretnutí 24. marca bude pripomenutie agresie NATO proti Juhoslavii a okupácie Kosova a Metohije. Zhromaždenie bolo tiež ohlásené pred vojenským letiskom. 

Mesto Michalovce sa v poslednom období stalo dôležitým pre politické dianie na Slovensku. Mesto, v ktorom sa protesty začali a kam prišlo viacero ministrov s rôznymi cieľmi, ale hostiteľom nešli dobre. Práve v tomto meste sa začal druhý cyklus protestov.

Na stretnutie prišlo niekoľko provokatérov s americkými a ukrajinskými vlajkami, no dav ich vítal skandovaním „Nech žijú Slovania“!

- Pustite ich, cestujú cez Slovensko za peniaze mimovládnych organizácií a blízko im je ukrajinská hranica, ale nejdú tam pomáhať brániť tú demokraciu, ja ich v prípade potreby odveziem. Vy a vaše americké vlajky s vašimi organizáciami ste priniesli demokraciu všade, kam ste vstúpili - Vietnam, Líbya, Sýria, nehanbíte sa za tie mŕtve deti v Belehrade? Zabili ste tam našich bratov s NATO, vôbec sa nehanbíte? Pre Albrightovu Dzurindu, ktorý teraz ako potkan opäť vychádza z diery v politike a podporujete tých, ktorí zabíjajú po celom svete.
A ak sa už nehanbíte, priznajte sa aspoň, že ste platení ako tí, ktorí organizovali Majdan v Kyjeve – povedal im jeden z rečníkov.

Ďalší rečník povedal, že Slováci sú na strane Ruska.

- Povedzme to nahlas, my Slováci sme na strane Ruska, ako boli naši predkovia, preto sme sa zišli na podporu Ruska, ak žiadajú zatknutie Putina, žiadame zatknutie prezidentky SR Čaputovej, premiéra. Hegear a ministera Naďa i Kačera. Porušujú ústavu, zneužívajú svoje funkcie vo vojne proti Slovensku. Vyzývame generálneho prokurátora, aby zatkol týchto nacistov na čele našej krajiny. Vyzývame všetkých Slovákov, aby vyšli vo všetkých mestách a prišli do Bratislavy - povedal.

Pochody za mier pokračujú aj v Českej republike, o ktorých bude Pravda písať v najbližších dňoch.

Počela bitka za ključni koridor: Ruske snage pokušavaju da odseku Avdejevku

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA