Najnovije

ESKALACIJA U SIRIJI: Napadnuti američki vojnici, Bajden pokrenuo vazdušne udare

Američka vojska je u četvrtak pokrenula seriju vazdušnih udara na ciljeve u Siriji, koji bi, prema Vašingtonu, mogli da budu povezani sa Korpusom garde islamske revolucije, saopštila je pres služba Pentagona.

U saopštenju se navodi da je 23. marta poginuo jedan od američkih radnika, a ranjeno je, kako se navodi, "pet američkih vojnika i još jedan američki radnik" u napadu drona na bazu međunarodne antiterorističke koalicije koju predvode SAD na severoistoku Sirije.

Američka obaveštajna služba pregledala je bespilotnu letelicu i utvrdila da je iranskog porekla — pa je predsednik SAD DŽozef Bajden ovlastio vojsku da uzvrati, saopštio je Pentagon.

"Po nalogu Bajdena, ovlastio sam snage američke Centralne komande da večeras pokrenu precizne vazdušne napade u istočnoj Siriji na objekte koje koriste grupe povezane sa iranskom IRGC", rekao je sinoć kasno ministar odbrane Lojd Ostin.

Ako je verovati Pentagonu, vazdušni napadi su izvedeni kao odgovor na taj napad, kao i na seriju nedavnih napada na koalicione snage u Siriji koje je izvršila grupa povezana sa IRGC-om.

"Kao što je predsednik Bajden jasno rekao, preduzećemo sve neophodne mere da zaštitimo naš narod i uvek ćemo uzvratiti kad mi hoćemo i gde mi hoćemo", rekao je Ostin i dodao da nijedna grupa neće nekažnjeno udarati na američke vojnike.

Kada su u pitanju ranjeni Amerikanci, dva vojnika su zbrinuta na licu mesta, a tri vojnika i jedan izvođač radova hospitalizovani su u medicinskim ustanovama, saopštila je pres služba.

Međutim, kako prenose lokalni mediji, američki udari u Siriji nisu pogodili iranske vojne položaje, već centar za žito i centar za ruralni razvoj.

Ni jedan iranski državljanin nije poginuo od posledica ovih udara, prenose "RIA Novosti".

VADE IH IZ RUPA: Ukopavanje nije zaštita od ruskih dronova kamikaza - uništavanje kod Bahmuta (VIDEO)

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA