Najnovije

Ministar Basta: Zašto Rusija ne vrati Srbiji NIS po ceni po kojoj je kupljen?

Ministar privrede Rade Basta nastavio je na društvenim mrežama da zagovara promenu dosadašnje državne politike neuvođenja sankcija Rusiji, ovoga puta postavljajući pitanje zašto „Rusija ne vrati Srbiji NIS po ceni po kojoj ga je kupila“.

Basta je to pitanje postavio deleći objavu Vojislava Mihailovića, poslanika i predsednika Pokreta obnove Kraljevine Srbije.

POKS, koji je u koaliciji sa Novim DSS-om Miloša Jovanovića, deo je desnog skupštinskog bloka koji se oštro protivi evropsko-srpsko-albanskom sporazumu iz Ohrida i uvođenju sankcija Ruskoj Federaciji.

Mihailović je u nizu napisao da je iz istupa Radeta Baste, člana Jedinstvene Srbije, ali sada i Ivice Dačića, ministra spoljnih poslova i lidera SPS-a, jasno da će sankcije Rusiji uskoro biti uvedene.

„Uvođenje sankcija Rusiji kao mogućnost juče je najavio i Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova. Posle izjave ministra privrede Radeta Baste koji se otvoreno založio za sankcije Rusiji, sada je i prvi po političkoj važnosti ministar Vlade Srbije dozvolio tu mogućnost. Nijednog ministra nismo čuli da je javno odbacio takvu mogućnost. Iole politički pismenijem čoveku je jasno u kom pravcu Vlada Srbije ide i da će sankciji Rusiji biti uskoro uvedene“, napisao je Mihailović.

Basta je podelio ovaj tvit uz svoj odgovor:

„Poštovani Vojislave, Ako Rusija voli Srbiju, mora i da je razume. I zašto joj ne vrati NIS po ceni po kojoj ga je kupila?“, napisao je ministar privrede.

Istupi ministra Baste o uvođenju sankcija Rusiji poslednjih dana izazivaju velike kontroverze u domaćoj ali i međunarodnoj javnosti, budući da su na to reagovali i ruski zvaničnici, ali i ruski mediji.

Sa jedne strane, predsednik Srbije Aleksandar Vučić, tvrdi da Bastu ne poznaje, da ga je možda jednom video u životu i da je teorija da Basta nastupa u dogovoru sa njim potpuno netačna.

Sa druge pak, prema medijskim saznanjima na sednici Vlade pretprošle sedmice Basta nije ukoren, niti je predložena njegova smena zbog solo istupa u javnosti i predloga da se Rusiji uvedu sankcije.

Kako su naveli sagovornici Danasa bliski Vladi Srbije, Basta tom izjavom nije prekršio zvaničnu politiku Vlade, jer ni ne postoji dokument koji zabranjuje ministrima da govore o sankcijama Rusiji.

Politička pozicija ovgo ministra je takođe kontraverzna, budući da je on u Vladu izabran ispred Dačićeve koalicije SPS-JS, koja se u predizbornoj kampanji prošle godine najsnažnije izjašnjavala protiv sankcija Rusiji.

Prema nezvaničnim medijskim saznanjima Basta planira da osnuje svoju političku organizaciju – Evropski put Srbije, i navodno na tome pregalački radi. Navodno, već postoji logo te organizacije, i čak su obavljena neka predistraživanja raspoloženja javnog mnjenja, koja tom pokretu daju ozbiljne političke šanse.

Zanimljivo je i da pojedini politički izvori bliski opoziciji, uvođenje prvih restriktivnih mera prema Rusiji od strane vlasti u Beogradu očekuju u aprilu i to sankcije koje bi se odnosile na pripadnike ruske privatne vojne jedinice Vagner.

Jezive brojke ukrajinskih gubitaka u Bahmutu, nakon pada industrijske zone kijevske snage u bezizlaznoj situaciji (MAPA)

Izvor: Danas

Bonus video

 

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA