Najnovije

Lavrov: Zapad zaboravio 1999, Srbiju prevarili za ZSO kao nas za Minske sporazume (VIDEO)

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je da je NATO prekršio sve svoje obaveze preuzete 1999. godine, odbijajući da to učini pravnim sporazumom.

"Da li vas je za sve ove godine postojanja dijaloga interesovalo šta se dešava u Iraku, Avganistanu? Da li ste pitali NATO i UN gde su bili i šta rade? Sada Šolc, Berbokova i Makron i drugi govore da je ovo prvi put da je prekršen Statut OSCE-a. Ne sećaju se 1999. kada je Srbija bombardovana", istakao je Lavrov.

On je podsetio kako su SAD i njihovi saveznici bombardovali suverene zemlje i našalio se da ako stav Zapada o Ukrajini nije licemeran, onda on nije ministar.

"Ako verujete da SAD imaju pravo da bilo koju zemlju na svetu proglase pretnjom svojim nacionalnim interesima, kao što su to uradili sa Jugoslavijom, Irakom, Libijom, Sirijom, deset hiljada kilometara preko Atlantskog okeana, a vi ih ništa niste pitali. Dok Rusija više od deset godina upozorava: 'Momci, radite nešto što će se vrlo loše završiti'", rekao je Lavrov.

Prema njegovim rečima, to se nije dešavalo preko okeana, već na ruskim granicama, na teritorijama gde su Rusi živeli vekovima.

"Ako ovo nisu dvostruki standardi, onda ja nisam ministar", našalio se šef ruske diplomatije.

On je naglasio da se u Ukrajini vodi rat protiv svega ruskog.

"Možete li da zamislite da će, na primer, Irska zabraniti engleski, Belgija francuski, ili će Švajcarska zabraniti nemački, ili će Finska ukinuti švedski? Naravno da ne. Ali niko nije mrdnuo čak ni malim prstom kada je u Ukrajini potpuno ukinut ruski jezik", poručio je.

Kako je Lavrov naveo, prema Minskim sporazumima postojao je mali deo na istoku Ukrajine, koji je bio pod kontrolom ruskih snaga i gde je ruskom narodu bilo zagarantovana upotreba ruskog jezika, međutim, to ništa nije ispoštovano i da je u pitanju skoro identičnan status koji je obećan kosovskim Srbima 2013. godine, dve godine pre Minskih sporazuma.

"Sa Zajednicom srpskih opština (ZSO) na Kosovu se desila ista stvar, kao i nama - Srbija je prevarena kada je reč o osnivanju ZSO, a tako je i Rusija prevarena kada je reč o davanju posebnog statusa Rusima u Ukrajini. U oba slučaja je to učinila Evropska unija, odnosno Nemačka i Francuska koje su je predstavljale, kao i visoki predstavnici. Kao što su i sami priznali, nikad nisu planirali da primene Minske sporazume, tako nikad nisu planirali da primene ni ono što su obećali Srbima na Kosovu", naveo je ruski diplomata.

On je podsetio da su potpisnici Minskih sporazuma iskreno priznali da su ti sporazumi bili potrebni da bi se pripremio rat protiv Rusije.

Ranije je bivša nemačka kancelarka Angela Merkel priznala da je "sporazum iz Minska iz 2014. bio pokušaj da se Ukrajini kupi vreme kako bi ojačala". NJene reči potvrdio je bivši francuski predsednik Fransoa Oland. 

Rusija se u energetskoj politici neće oslanjati na Zapad

Lavrov je poručio da se ruska energetska politika neće oslanjati na zapadne zemlje, već na pouzdane partnere, kao što su Kina i Indija.

"Rat koji pokušavamo da zaustavimo i koji je Zapad pokrenuo protiv nas koristeći ukrajinski narod, uticao je na rusku politiku, uključujući i energetsku. Ono što se promenilo je da se više nećemo oslanjati ni na jednog partnera sa Zapada", poručio je šef ruske diplomatije.

"Amerikanci su to nazvali 'besmislicom' i kada je Simor Herš objavio svoja saznanja, videli ste reakciju Evropljana i Amerikanaca. Nemačka je ponižena fizički, moralno i na svaki drugi način", naveo je.

Lavrov je napomenuo da su sve akcije SAD danas usmerene na to da Evropa postane "podređeni igrač Vašingtonu".

"Raisina dijalog" je jedna od vodećih svetskih konferencija za međunarodne odnose sa fokusom na geopolitiku i strategiju. Konferencija je usledila nakon dvodnevnog sastanka ministara spoljnih poslova G20 kojim je predsedavala Indija.

Šef ruske diplomatije doputovao je u utorak uveče u glavni grad Indije kako bi učestvovao na sastanku ministara spoljnih poslova G20, koji se održavao 1. i 2. marta.

Prigožin se obratio Zelenskom, a onda pokazao zarobljenike: Tuga koga Kijev šalje na front (VIDEO)

Izvor: rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA