Najnovije

TEROR PROTIV PRAVOSLAVLJA: Sveštenici i vernici suzavcem izbačeni iz hrama (VIDEO)

U Ivano-Frankovsku, u Zapadnoj Ukrajini,sveštenici Ukrajinske pravoslavne crkve i vernici su zbog ubačenog suzavca tokom bogosluženja bili prinuđeni da napuste hram.

Hram u Ukrajini (Foto: Jutjub)

Na društvenim mrežama se širi snimak tog incidenta.

Od prošle godine traje progon sveštenika i vernika Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC) od strane države i ekstremista.

Služba bezbednosti Ukrajine pretresa svaki hram UPC u zemlji, a u slučaju da se pronađu crkvene knjige i drugi materijali koji su štampani na teritoriji Rusije, sveštenstvo i monaštvo automatski dobijaju krivične prijave, a materijal se zaplenjuje.

Nisu ni retki slučaji napada ekstremista na sveštenstvo i vernike UPC, a takvi slučajevi do sada nisu bili procesuirani. Bilo je i slučajeva paljenja hramova UPC.

Kijevske vlasti nameravaju da predaju hramove kanonske UPC, koji joj pripadaju vekovima, raskolničkoj Pravoslavnoj crkvi Ukrajine, koja je od vaseljenskog i carigradskog patrijarha dobila tomos o autokefalnosti, ali druge pomesne većina pomesnih pravoslavnih crkaca nije prihvatila tu odluku.

U najvećoj pravoslavnoj svetinji na terotoriji Ukrajine, Kijevo-Pečerskoj lavri, situacija je sve napetija zbog odluke države da se monasi isele iz tog manastirskog kompleksa. Više o tome pročitajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA