Najnovije

Lavrov sa Putinom: Novi koncept spoljne politike eliminacija dominacije SAD

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je ukaz o novoj verziji Koncepta spoljne politike Ruske Federacije.

"Kardinalne promene u svetu zahtevale su ozbiljno prilagođavanje spoljnopolitičkog koncepta Ruske Federacije i drugih dokumenata", istakao je predsednik na sastanku sa stalnim članovima Saveta bezbednosti.

Putin danas prisustvuje sednici Saveta bezbednosti posvećenoj novoj verziji Koncepta spoljne politike Ruske Federacije, koju predstavlja ruski šef diplomatije Sergej Lavrov. 

Predsednik je istakao da će novi koncept spoljne politike poslužiti kao dobra osnova za dalji rad u oblasti međunarodnih odnosa. Novi spoljnopolitički koncept Ruske Federacije nazvao je uravnoteženim dokumentom koji će činiti osnovu daljih akcija Ruske Federacije.

Lavrov: Eliminacija dominacije SAD

Ruski šef diplomatije je istakao da, kako bi se olakšalo prilagođavanje svetskog poretka realnostima multipolarnog sveta, RF namerava da joj prioritet bude eliminisanje dominacije Sjedinjenih Država i drugih neprijateljskih država.

On je govoreći o ažuriranom konceptu ruske spoljne politike, rekao da njena logika odražava revolucionarni napredak u međunarodnim odnosima.

"Logika dokumenta, kao što ste pomenuli, Vladimire Vladimiroviču, odražava promenljivu geopolitičku realnost, zapravo revolucionarne pomake na spoljnoj konturi, koji su dobili vidno ubrzanje sa početkom Specijalne vojne operacije", rekao je Lavrov.

Prema njegovim rečima, dat je opis glavnih dugoročnih trendova u međunarodnom razvoju, uključujući krizu ekonomske globalizacije, koja se donedavno odvijala po američkim pravilima.

"Jedan od faktora je da svetska privreda prolazi kroz veliko strukturno restrukturiranje i prelazi na novu tehnološku osnovu", rekao je Lavrov.

Sjedinjene Države glavni zagovarač antiruske linije

Lavrov je istakao da su SAD, u ažuriranoj Spoljnopolitičkoj koncepciji, direktno nazivaju glavnim pokretačem i zagovornikom antiruske linije.

"Konstatuje se nezabeležen nivo međunarodne tenzije u protekloj deceniji. Prepoznaju se pretnje po bezbednost i razvoj naše zemlje koje predstavljaju delovanje neprijateljskih država. SAD su direktno imenovane za glavnog pokretača i dirigenta antiruske linije i uopšte, politika Zapada usmerena na svestrano slabljenje Rusije, okarakterisana je kao hibridni rat novog tipa", rekao je šef ruske diplomatije.

On je dodao da, spremnost Rusije da poštuje princip nedeljivosti bezbednosti u novom Spoljnopolitičkom konceptu Ruske Federacije, izjavljuje se samo na recipročnoj osnovi.

Prema rečima ministra, ažurirani koncept se fokusira na potrebu da se obezbedi vladavina prava u međunarodnim odnosima.

"Proklamuje se da progresivni razvoj međunarodnog prava mora da vodi računa o realnosti današnjeg sveta. U uslovima akutnih spoljnih pretnji, potvrđuje se naša spremnost da poštujemo princip nedeljivosti bezbednosti, ali samo u odnosu na te države i njihova udruženja koja pokazuju reciprocitet po ovom pitanju", dodao je Lavrov.

Ruski šef diplomatije je naglasio da je novi Spoljnopolitički koncept Rusije fokusiran na policentričnost i suverenu ravnopravnost država.

Upotreba oružanih snaga za odbijanje napada

Ažurirani Koncept spoljne politike Ruske Federacije predviđa simetrične i asimetrične odgovore na neprijateljske akcije protiv ruske strane, naglasio je Lavrov.

"Ažurirani koncept sadrži tezu o upotrebi oružanih snaga za odbijanje ili sprečavanje napada na Rusku Federaciju ili njene saveznike. Uvodi se teza o upotrebi oružanih snaga za odbijanje ili sprečavanje oružanog napada na Rusiju i njene saveznike. Time nedvosmisleno izjavljujemo da ćemo braniti pravo ruskog naroda na postojanje i slobodan razvoj", rekao je ruski ministar.

Prema njegovim rečima, antiruski koraci neprijateljskih država će, ako bude potrebno, biti oštro suzbijeni.

"Kao odgovor na neprijateljske akcije Zapada, Rusija će braniti svoje pravo na postojanje svim raspoloživim sredstvima", dodao je on.

On je dodao da je "većina čovečanstva zainteresovana za konstruktivne odnose sa Rusijom i jačanje njene pozicije na međunarodnoj areni kao uticajne svetske sile, koja daje odlučujući doprinos očuvanju globalne bezbednosti i obezbeđivanju mirnog razvoja država. 

Rusija će štititi duhovne i moralne vrednosti

Rusija, kao uporište ruskog sveta i jedan od suverenih centara svetskog razvoja, zalaže se za konsolidaciju međunarodnih napora u cilju obezbeđenja poštovanja i zaštite tradicionalnih duhovnih i moralnih vrednosti, naveo je Lavrov.

"Rusija se zalaže za konsolidaciju međunarodnih napora koji imaju za cilj da obezbede poštovanje i zaštitu univerzalnih i tradicionalnih duhovnih i moralnih vrednosti", navodi se u dokumentu.

Koncept naglašava da napori za jačanje uloge i progresivni razvoj međunarodnog prava moraju uzeti u obzir realnost multipolarnog sveta.

"Prioriteti ruske humanitarne politike u inostranstvu su suprotstavljanje kampanji rusofobije, zaštita ruskog jezika, ruske kulture, sporta, Ruske pravoslavne crkve od diskriminacije i borba za istorijsku istinu", dodao je ruski šef diplomatije.

Produbljivanje veza sa Kinom i Indijom

Lavrov je naveo da je za Rusiju od posebnog značaja sveobuhvatno produbljivanje veza i koordinacije sa Kinom i Indijom.

"Za Rusiju je od posebnog značaja sveobuhvatno produbljivanje veza i koordinacije sa prijateljskim suverenim globalnim centrima moći – Kinom i Indijom. Takođe, naš vodeći projekat je transformacija Evroazije u jedinstveni svekontinentalni prostor mira, stabilnosti, međusobnog poverenja, razvoja i prosperiteta", rekao je on.

Prema njegovim rečima, Rusija namerava da razvija široku međunarodnu saradnju u interesu suprostavljanja politici koja ima za cilj povlačenje podele u azijsko-pacifičkom regionu.

Dodaje se da, Moskva smatra islamsku civilitaciju prijateljskom i da će sa njom jačati sveobuhvatnu obostrano korisnu saradnju.

"Rusija namerava da doprinese daljem razvoju Afrike kao originalnog i uticajnog centra svetskog razvoja. Takođe, nastavićemo da gradimo saradnju sa Latinskom Amerikom na pragmatičnoj i obostrano korisnoj osnovi".

"BITKA ZA BAHMUT MOŽE BITI PREKRETNICA RATA": Ukrajinski komandant optimističan - "Možemo da potisnemo Ruse"

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA