Najnovije

TOMA FILA: Bojim se da od kazne Tačiju nema ništa

Advokat Toma Fila je, komentarišući suđenje Hašimu Tačiju i ostalim čelnicima OVK, izrazio bojazan da se nikada neće saznati prava istina šta se desilo sa nestalim licima tokom rata na Kosovu.

Hašim Tači (Ilustracija: Pravda)

U dopunjenoj optužnici Haškog tribunala protiv Hašima Tačija nalaze se imena 102 žrtve Oslobodilačke vojske Kosova. Oznaka tajnosti je sa ovog dokumenta skinuta 27. februara, a suđenje Tačiju i ostalima počinje 3. aprila.

Fila za Pink kaže da su za suđenje zločincima potrebni posebni uslovi.

"Karla del Ponte kada je bila tužilac, stalno je govorila da mi nismo izneli dokaze protiv UČK, da nismo dali postavku komandanata u to vreme, a ja znam da je Zoran MIjatović načelnik Udbe, po nalogu Zorana Điniđića to uradio i mislim da su nas oni lagali. Tek nalazom Dika Martija ođednom se okreće ta priča. Ono što je kod nas najvažnije mi nemamo optužnicu za žutu kuću. Nemamo optužnicu protiv Albanije koja je pucala na naše ljude. Mi nemamo preživelih! Imamo svedoke da je neko otet i odveden i više ga nema! Imamo svedoke da je neko odveden na silu i njih više nema, kao ni njihovih leševa" rekao je Fila.

Fila nije optimističan po pitanju dokaza, jedino što kaže je da postoje spiskovi nestalih lica na prostoru Kosova.

"Oni su toliko monstruozno radili i ubijali, da niko živ ne izađe. To su sve ratni zločini. Ne može niko da tvrdi da mi nismo ništa uradili, ali pre Rambujea kada je UČK od Amerike označena kao teroristička organizacija ođednom su sve promenili i postali su oslobodilačka organizacija. Onaj koji se brani ne može da vrši zločine. To je pomenuto u Hrvatskoj. Oni smatraju da, šta god da su radili, oni su se branili! Od čega ste se branili? Od žena i dece, od crkava koje ste spaljivali", ocenio je Fila.

Ocenjuje da "onaj koji se brani ne može da vrši zločine".

Fila smatra da je teško da Srbija dokaže sve zločine, ali da se on oslanja na svest albanskih zločinaca, koji moraju priznati, makar deo zločina, pred smrt.

"Veljko Odalović i cela komisija zna gde je sumnja. Ako dokažu gde su ljudi, dobiće doživotne kazne. Albanija je izvršila zločin protiv mira. Košare su napadali iz Albanije, nisu bili na Kosovu. Nadam se da ćemo saznati delić istine. Srpski svedoci će govoriti da su ljudi nestali, ali je ključno pitanje gde su likvidirani i drugo je žuta kuća. Žuta kuća je ključna, a to je na teritoriji Albanije! Znači to je uključivanje Albanije u sve. Uck nisu dali Topničke dnevnike, a mi jesmo. To su dnevnici utroška municije, prema tome se vidi gde su i koliko granata ispalili. To su i Hrvati sakrili. Samo su Srbi davali sve svoje izveštaje", rekao je Fila.

Fila je pretpostavio taktiku pravnog tima Hašima Tačija.

"Oni će mu suditi prema zakonima Kosova. Bojim se da od te kazne nema ništa", ocenjuje Fila.

Izvor: Pink

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA