Najnovije

UKRAJINSKA DIVERZIJA U BELORUSIJI: Oglasio se Lukašenko, nazvao Zelenskog pogrdnim imenom

Belorusija je danas uhapsila ukrajinsku "terorističku grupu" povezanu sa obaveštajnim službama Kijeva zbog pokušaja sabotaže na beloruskom aerodromu, saopštio je predsednik Aleksandar Lukašenko.

Aleksandar Lukašenko (Foto: Predsedništvo Belorusije)

Lukašenko je govorio je o pritvaranju "teroriste ukrajinskih specijalnih službi", kao i 20 njegovih saučesnika, koji su umešani u pokušaj sabotaže na avionu radaru A-50 na aerodromu Mačulišči, i naglasio da je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski morao da bude upoznat sa takvom operacijom, prenosi Belta.

On je ovo saopštio prilikom uručenja državnih priznanja promovisanja visokih oficira i naglasio da su oni na ovu svečanost došli sa "poklonom", navodi beloruska agencija.

"Bio je pripremljen terorista. On je Rus sa ruskim pasošom, ali ima i ukrajinski pasoš. Rodio se u Krivom Rogu, živeo je na Krimu. NJega je vrbovala specijalna služba Ukrajine 2014. godine. On je IT stručnjak ili se dobro razume u IT tehnologije. Pripreman je za izvođenje terorističkih napada", rekao je Lukašenko.

Muškarac je uhapšen sa više pomagača. Kako je precizirao beloruski lider, diverzanta je pripremala Služba bezbednosti Ukrajine, a do danas je više od 20 njegovih saučesnika koji se nalaze na teritoriji Belorusije privedeno, dok se ostali kriju u inostranstvu.

"Ono što smo videli prilikom realizacije operacije u Belorusiji, to je zaista bilo nešto neverovatno. Korišćene su najnaprednije tehnologije. On je više meseci obučavan svemu tome. Nakon pripreme je prebačen na našu teritoriju", objasnio je Lukašenko.

On je dodao da su prilikom pripreme sabotaže na ruskom avionu diverzanti koristili mali dron, pošto bi veliki dron "ispratili beloruski sistemi za praćenje".

Avion za rano upozoravanje A-50 stigao je u Belorusiju u okviru koordinacije regionalne grupe Savezne države Rusije i Belorusije i učešća u zajedničkim rusko-beloruskim letačkim vežbama koje se održavaju od 16. januara do 1. februara.

Lukašenko je rekao i da u ovom pokušaju sabotaže avion nije pretrpeo značajnija oštećenja, osim, ogrebotina i jedne rupe na trupu, što ne sprečava vojnu letelicu da obavlja svoje dužnosti. Posle rezultata protivterorističke operacije, predsednik Belorusije je odlučio da glavnim akterima dodeli državna odlikovanja.

"Dobro je, to je bila briljantna operacija. Neverovatno je identifikovati sve saučesnike i pritvoriti ih za samo 4-5 dana. Pronaći iglu u plastu sena. Ali ni u kom slučaju ne treba da se opuštamo", naglasio je Lukašenko. On je rekao i da je uveren da je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski bio upoznat sa priprema ove operacije.

"Zaključak je jedan. Nekako sam mislio da je Ukrajini potreban mir, da Zelenski navija za svoj narod. Predsednik Zelenski je jednostavno gnjida. Gnjida! Takve operacije se ne izvode bez saglasnosti lidera zemlje i glavnokomandujućeg", kazao je Lukašenko.

Beloruski antivladini aktivisti saopštili su prošlog meseca da su u napadu dronom na aerodrom Mačulišč u blizini beloruske prestonice, digli u vazduh sofisticirani ruski vojni avion za osmatranje. Tu tvrdnju osporavaju i Moskva, i Minsk.

O stanju u Bahmutu pročitajte OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA