Najnovije

''Velika Albanija'' na vidiku: Šta se krije iza novoosnovane platforme Zapadnobalkanska četvorka?

Alternativa Otvorenom Balkanu ili podrška albanskim interesima u regionu- šta se krije iza novoosnovane regionalne platforme pod imenom Zapadnobalkanska četvorka?

Albanija (Foto: RIA Novosti)

Da je formirana u glavnom gradu Severne Makedonije, objavljeno je pre tri dana. Uz ovu zemlju, dio platforme su i Albanija, Crna Gora i samoproglašeno Kosovo.

Kao svoj strateški cilj, postavili su potpunu usklađenost sa spoljnom politikom Evropske unije. Zanimljivo je da je premijer Severne Makedonije samo dva dana kasnije u Beogradu izjavio da je sastanak četvorke bio neformalan.

Analitičari ovu inicijativu vide kao novi pritisak na Srbe.

Kao pouzdani partneri NATO-a i Evropske unije, Severna Makedonija, Albanija, Crna Gora i samoproglašeno Kosovo u potpunosti će usaglasiti spoljnu i bezbednosnu politiku prema Rusiji i evroatlanskim integracijama.

Saopštio je to nakon sastanka u Skoplju, ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Bujar Osmani.

Vest se brzo proširila regionom i otvorila brojna pitanja.

Na njih je delom odgovorio premijer Severne Makedonije, Dimitar Kovačevski tokom zvanične posete Beogradu.

- To nije neka ozbiljna platforma koja ima neke memorandume o saradnji ili sporazume koji su potpisani. Radi se o neformalnom sastanku gde su se razmenila mišljenja u odnosu na usaglašenost sa spoljnom politikom Evropske unije - rekao je Kovačevski.

Zvanični Beograd još nema stav o pitanju Zapadnobalkanske četvorke, jer inicijativa nije formalna, poručila je kratko premijerka Ana Brnabić.

- Bio je jedan sastanak, nakon tog sastanka se neko sliko i postavio neke stvari tako da ne postoji ništa formalno oko čega bih ja mogla da se izjasnim - istakla je Brnabićeva.

Da se iza inicijative dogovorene u Skoplju krije ideja o "velikoj Albaniji", upozorava predsednik Srpske Milorad Dodik. Ovakvo organizovanje, kaže, korak je ka jačanju albanskog faktora u regionu, a sve pod pokrićem „evropskih standarda.“

- Kao što možete da vidite to je sklopljena albanska četvorka u suštini – Albanac iz Makedonije, Albanac s Kosova, Albanac iz Albanije i u Crnoj Gori imamo takvu vlast kakvu imamo. Oni pokušavaju da naprave albansku priču i „veliku Albaniju“, oni se samo pokrivaju tom pričom o Evropi - naveo je Dodik.

I dok na svaki projekat povezivanja i integrisanja albanskog naroda na Balkanu zapadni centri moći gledaju blagonaklono, slične srpske projekte, podseća Dodik, proglašavaju destabilizujućim. Ističe da i ovaj put, služeći se dvostrukim standardima, zapad nastoji marginalizovati Srbe.

- Evo ja sad kažem da je naš cilj ujedinjenje. Sad me zovnite za dva dana da čujete kakvi su komentari. A to znači da ćemo se odvojiti od BiH i pripojiti Srbiji. Ja to ozbiljno mislim. Samo biramo trenutak kad ćemo to uraditi. To nije uopšte sporno. Oni mogu sve, je li? - dodao je Dodik.

Uz jačanje albanskog nacionalnog prostora nauštrb srpskog, bivši diplomata Zoran Milivojević ističe i da inicijativa četvorke doprinosi dominaciji NATO-a na prostoru Zapadnog Balkana.

- Prvo, tu nema srpskog faktora – nema BiH i Srbije. Drugo to je prostor koji je u potpunosti pod dominacijom NATO-a i treće je da je jedan od strateških ciljeva zapadna politika prema Rusiji u ovom trenutku, odnosno mora biti u funkciji te politike - ističe Milivojević.

A uzimajući u obzir da su Severna Makedonija, Albanija i Crna Gora priznale nezavisnost Kosova, Milivojević sluti dodatni pokušaj da se, putem inicijative četvorke, afirmiše kosovska državnost.

- Crna Gora se nije izjasnila oko Otvorenog Balkana, a ovde direktno jeste. S druge strane, ove zemlje su priznale Kosovo, to znači da tu nema mesta za Srbiju - istakao je Milivojević.

Zamah u stvaranju različitih grupacija u Evropi koje su načelno vođene antiruskom politikom, jasno govori da se Amerika kreće ka potpunoj dominaciji nad Evropom koja je, ističe Milivojević, pred zapadom odavno umuknula.

Iыžor» RTRS

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA