Najnovije

Vu­či­će­vić od­la­zi u za­tvor

Osu­đen sam sa­mo za­to što sme­tam ne­kim cen­tri­ma mo­ći, sa­mo za­to što me ne­ke su­di­je, oči­gled­no, po­li­tič­ki ostra­šće­no mr­ze, re­kao je glav­ni ured­nik „In­for­me­ra”.

Dragan J. Vučićević (Ilustracija: Jutjub)

Glav­ni ured­nik „In­for­me­ra” Dra­gan J. Vu­či­će­vić po­no­vio je na ju­če­ra­šnjoj kon­fe­ren­ci­ji za štam­pu da u po­ne­de­ljak, 3. apri­la, od­la­zi na iz­dr­ža­va­nje še­sto­me­seč­ne za­tvor­ske ka­zne po kri­vič­noj tu­žbi no­vi­na­ra Ju­go­sla­va Ćo­si­ća i na­ja­vio štrajk gla­đu sa dva zah­te­va: da se na­lo­ži re­vi­zi­ja sud­skog po­stup­ka i da se po­kre­ne za­kon­ska ini­ci­ja­ti­va za de­kri­mi­na­li­za­ci­ju uvre­de. Po­red Dra­ga­na J. Vu­či­će­vi­ća, obra­ti­li su se nje­gov advo­kat Bo­ris Bog­da­no­vić i glav­ni i od­go­vor­ni ured­nik dnev­nog li­sta „In­for­mer” Mi­lo­van Sta­nić. Vu­či­će­vić je re­kao da je na su­du do­ka­za­no da je ap­so­lut­no isti­ni­to ono što je on Ćo­si­ću na­pi­sao na dru­štve­noj mre­ži „Tvi­ter”. „Ja sam osu­đen, jer sam za Ju­go­sla­va Ćo­si­ća re­kao da je šip­tar­ski pla­će­nik, i to sam do­ka­zao. Ka­ko? Ta­ko što ima­mo do­ka­ze da su mu Šip­ta­ri upla­ći­va­li pa­re, fir­mi u ko­joj je on ve­ćin­ski vla­snik. Sud mi ka­že da to je tač­no, ali šta je to bit­no. Ja sam osu­đen zbog isti­ne na za­tvor”, ka­zao je Vu­či­će­vić. To­kom svog obra­ća­nja jav­no­sti on je po­sta­vio pi­ta­nje ko­li­ko će još lju­di oti­ći u za­tvor, ako ovo po­sta­ne prak­sa i upi­tao „da li će­mo i on­da da ću­ti­mo, i za­što ne­će­mo”.

Oce­nio je da je sa­ma mo­guć­nost da ne­ko ode u za­tvor za­to što je ne­ko­ga uvre­dio ap­so­lut­no ne­pri­hva­tlji­va. Is­ta­kao je da ne tra­ži da bu­de pu­šten iz za­tvo­ra, kao i da po­štu­je pre­su­du pra­vo­su­đa. Na­veo je da se u srp­skim su­do­vi­ma u do­brom de­lu su­di, ne u skla­du sa pra­vom, za­ko­nom i prav­dom, ne­go po po­li­ti­ci.  „Ja sam osu­đen po­li­tič­ki, tvr­dim to, imam do­ka­ze. Osu­đen sa­mo za­to što sme­tam ne­kim cen­tri­ma mo­ći, osu­đen sa­mo za­to što me ne­ke su­di­je, oči­gled­no, po­li­tič­ki ostra­šće­no mr­ze”, re­kao je Vu­či­će­vić. Ka­zao je i da je pre de­vet go­di­na no­vi­nar Ju­go­slav Ćo­sić tvr­dio za nje­ga da je uče­stvo­vao u ubi­stvu pre­mi­je­ra Sr­bi­je Zo­ra­na Đin­đi­ća. Re­kao je i da je do­ka­za­no da ni­je sa­u­če­snik u ubi­stvu, a da je Ćo­sić oslo­bo­đen za­to što, ka­ko je re­kao, je su­di­ja ka­zao da je to Ćo­sić pri­čao kao no­vi­nar. Upi­tao je: „A šta sam ja sa­da na ’Tvi­te­ru’ pri­čao? Kao vo­do­in­sta­la­ter”. Ka­zao je da ni­ko ni­je osu­dio na­pa­de na „In­for­mer” i re­kao da je iz­ne­na­đen re­ak­ci­jom Udru­že­nja no­vi­na­ra Sr­bi­je (UNS) ko­je, ka­ko je ka­zao, ću­ti.

Advo­kat Bo­ris Bog­da­no­vić oce­nio je da se u me­di­ji­ma pri­lič­no po­ten­ci­ra či­nje­ni­ca da nje­gov kli­jent ni­je osu­đen na za­tvor­sku ne­go na nov­ča­nu ka­znu i da je ni­je pla­tio. Na­veo je da pre­su­da gla­si da  je osu­đen na nov­ča­nu ka­znu, ali da po kri­vič­nom za­ko­ni­ku bi­lo ko­ja nov­ča­na ka­zna, ako se ne pla­ti, za­me­nju­je se za­tvo­rom. Go­vo­re­ći o to­me za­što Vu­či­će­vić ni­je pla­tio ka­znu u vi­si­ni od 200.000 di­na­ra, re­kao je da je to jed­no prin­ci­pi­jel­no pi­ta­nje. „Ka­da Vla­da Re­pu­bli­ke Srp­ske pred­la­že da se u kri­vič­ni za­ko­nik po­no­vo vra­te uvre­da i kle­ve­ta, ko­ji su ina­če iz­ba­če­ni iz kri­vič­nog za­ko­no­dav­stva, on­da je to kr­še­nje slo­bo­de me­di­ja, on­da to po­ve­ća­va ni­vo auto­cen­zu­re, on­da to pro­sto ni­je pri­hva­tlji­vo. Za­što je pri­hva­tlji­vo da u Re­pu­bli­ci Sr­bi­ji uvre­da i kle­ve­ta tre­ba da bu­du kri­vič­no de­lo, a ta­mo ni­je u re­du? Tu ne­lo­gič­nost ne mo­že ni­ko da ob­ja­sni”, ka­zao je Bog­da­no­vić. Na­veo je i da su pod­ne­li ustav­nu žal­bu Ustav­nom su­du, ali da za go­di­nu i po da­na ni­su do­bi­li ni­ka­kav od­go­vor.

Go­vo­re­ći o pre­su­di u slu­ča­ju no­vi­nar­ke Ža­kli­ne Ta­ta­lo­vić, Bog­da­no­vić je re­kao da je pre­su­da po pri­vat­noj tu­žbi Ta­ta­lo­vi­će­ve po­sta­la pra­vo­sna­žna i da je on do­bio dru­go­ste­pe­nu pre­su­du, na­gla­ša­va­ju­ći da je ona pra­vo­sna­žna bez ob­zi­ra što Vu­či­će­vi­ću ni­je do­sta­vlje­na. Na pi­ta­nje no­vi­na­ra da li je ce­la si­tu­a­ci­ja „pri­pre­ma te­re­na da se za­i­sta uve­de ver­bal­ni de­likt i da se pro­fe­si­o­nal­ni no­vi­na­ri ko­ji ra­de kri­tič­ki i u skla­du sa ko­dek­som lo­ve po uli­ci”, a da slu­čaj Vu­či­će­vi­će­vog od­la­ska u za­tvor bu­de oprav­da­nje za to, glav­ni ured­nik „In­for­me­ra” je od­go­vo­rio da ne­ma ni­ka­kvog pla­na i da on ni­je deo ni­ka­kvog pla­na. Sta­nić je po­ru­čio da ovaj list ima svo­ju ja­snu ure­đi­vač­ku po­li­ti­ku, da od to­ga ne­će od­u­sta­ti ni pod pri­ti­sci­ma i oce­nio da je ovo vid pri­ti­sa­ka. Pred sam kraj kon­fe­ren­ci­je za štam­pu do­šlo je do pre­pir­ke sa pri­sut­ni­ma u pu­bli­ci, na­kon če­ga su no­vi­na­ri te­le­vi­zi­je N1 i li­sta „Da­nas” na­pu­sti­li kon­fe­ren­ci­ju.

Izvor: Politika

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA