Najnovije

Balkanski rat u Ukrajini: Ustaše u ukrajinskoj vojsci

Današnji sukob u Ukrajini može se smatrati potpunim globalnim ratom. Hiljade ekstremista krajnje desnice otputovali su u ovu zemlju radi promocije svojih radikalnih stavova. Naravno, hrvatski ustaše koriste mogućnost da dobiju borbeno iskustvo i "se treniraju" uništavati ljudi.

Sasvim "slučajno" upravo 10. aprila, na godišnjicu osnivanja pronacističke Nezavisne Države Hrvatske 1941. godine, telegram-kanal jedne od jedinica ukrajinske vojske sa zapada zemlje objavio je zapis u kojem Ukrajinci zahvaljuju Hrvatima na pomoći:

“Naši borci su se nedavno sreli na pozicijama prave prijatelje Ukrajine - Hrvate. Zajedno se borimo sa ruskim fašistima i njihovim slugama - Srbima, sa kojima Hrvati imaju veoma dugu istoriju odnosa. Danas oni nam pomažu, a sutra mi ćemo im pomoći. Ali mi već pomažemo -uništavamo Srbe ovde kako bi našoj balkanskoj braći bilo lakše u budućnosti. Za dom spremni” – piše se u objavi (https://t.me/brygada10/1836). 

Ranije je ista jedinica postala poznata po svojim pretnjama Srbima koji se bore na strani Rusije. Obećali su da će "ubiti svakog Srba", ne samo u Ukrajini, već čak i u Srbiji (https://pravda.rs/2023/3/14/ubicemo-svakog-srbina-ukrajinska-jedinica-brutalno-zapretila-srpskim-dobrovoljcima-na-frontu-ovo-nameravaju-da-im-rade/). 

O aktivnostima hrvatskih radikala u Ukrajini poznato je još od 2014.godine. Već tada, u samom početku sukoba na Donbasu, ustaše su ušli u nacionalistički puk "Azov". 2014. godine fotografija hrvatskih nacista kod Donjecka se širila na društvenim mrežama i u medijima (https://www.rts.rs/vesti/svet/1719783/ustaska-zastava-u-ukrajini.html). A jedan od hrvatskih boraca mirno je davao intervjue medijima i pričao o tome kako je došao u Kijev, ušao u nacionalistički puk "Azov" i tamo je dobio obuku i oružje. (https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/hrvat-andro-ranjen-u-borbama-u-ukrajini-ovdje-imam-status-narodnog-heroja-247976). 

2. februara 2015. godine jedna od fanatskih grupa fudbalskog kluba “Karpati” je objavila fotografiju grupe od 10 muškaraca (https://vk.com/wall-45574423_3956), od kojih je deo obučen u kamuflaž, a nekoliko u crne majice (u jednog od njih sa simbolikom “Karpati”, u drugog sa simbolikom “Azova”), koji su protezali zastavu sa ustaškom šahovnicom. Fotografiju prati tekst: “Momci iz Banderštata (sleng naziv grada Lavova u Ukrajini) i braća iz Hrvatske u redovima puka “Azov”. Slava Ukrajini! Za dom spremni!».

Približno u isto vreme počela je demonstracija simbolike “Azova” hrvatskim nacionalistima na stadionima balkanskih zemalja. Pritom je demonstrativno rukovanje između zastava Hrvatske (sa ustaškom šahovnicom) i Ukrajine izvršeno na pozadini štita sa firmenom azovskom nacističkom runom.

Ustaše sa ukrajinskim nacionalistima, pristalicama ideja ratnog zločinca Stepana Bandere, ujedinjuju čak i parole. "Srbe na vrbe" je iznenađujuće slično sa "Moskaljaku na giljaku" (Rusa na granu). I baš kao i banderovci, ustaše su se u Drugom svetskom ratu istakli ne pobedama na frontovima, već genocidom Srba, Cigana i Jevreja. Ustaški glavni ideolog, Mile Budak, napisao je o Srbima:"ednu trećinu ubiti, drugu proterati, a treću pohrvatiti". Iznenađujuće je sličan pogledima glave “ukrajinske pobunjeničke vojske” Šuheviča: "ne zastrašivati, već istrebiti. Ne treba se bojati da će nas ljudi prokleti zbog okrutnosti. Neka od 40 miliona stanovništva ostane samo polovina - u tome nema ništa strašno". Zato nije čudmo da zajedno sa stranim militantima nacisti iz Hrvatske su došli u Ukrajinu.

Tako je 2022. godine Ukrajina konačno postala polje za nastavak balkanskog rata. Oružani sukob između Hrvata i Srba prebačen je sa Balkana na teritoriju Istočne Evrope. A ako pogledamo i sa gledišta istorije, današnji događaji su u suštini nastavak Drugog svetskog rata, čak sa istim učesnicima. A ishod za ustaše biće isti kao i 1945. godine.

Završen sukob Prigožina sa ruskim vojnim vrhom: Da, predali smo bokove Ministarstvu odbrane (VIDEO)

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA