Najnovije

Rojters: Poverljivi dokument Pentagona – Vučić pristao da šalje oružje Ukrajini

Srbija, jedina evropska zemlja koja je odbila da uvede sankcije Rusiji zbog invazije na Ukrajinu, pristala je da snabde Kijev oružjem ili je već poslala oružje, navodi se u poverljivom dokumentu Pentagona, prenosi Rojters.

Dokument, skup odgovora evropskih vlada na molbe Ukrajine za vojno obučavanje i oružje, bio je među desetinama poverljivih dokumenata objavljenih na internetu poslednjih nedelja u onome što bi moglo biti najozbiljnije curenje američkih tajni proteklih godina, navodi Rojters.

Nazvan „Evropa/Odgovor na tekući konflikt Rusije i Ukrajine“, dokument sadrži liste pozicija 38 evropskih vlada u odgovoru na molbe Ukrajine za vojnu pomoć.

Lista pokazuje da je Srbija odbila da obezbedi vežbe ukrajinskim snagama, ali se obavezala da će poslati oružje ili ju je već poslala. Takođe se navodi da Srbija ima političku volju i vojnu sposobnost da obezbedi oružje Ukrajini u budućnosti.

Dokument je označen kao tajni i NOFORN (Not Releasable to Foreign Nationals), što zabranjuje njegovu distribuciju stranim obaveštajnim službama i vojskama. Datiran je na 2. mart i ima pečat kancelarije Združenih načelnika štabova.

Rojters nije mogao nezavisno da proveri autentičnost dokumenta. Kabinet predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Ambasada Ukrajine nisu odmah odgovorili na pitanja Rojtersa, kao ni Pentagon, koji je prethodno odbio da komentariše procurile dokumente.

Ministar odbrane Miloš Vučiević demantovao je pisanje Rojtersa.

"Više od deset puta smo demantovali te neistine i evo, učinićemo to opet. Srbija nije prodavala, niti će, oružje ukrajinskoj niti ruskoj strani, niti zemljama u okruženju tog konflikta. Nekome je očigledno cilj da uvuče Srbiju u taj sukob ali mi se dosledno držimo naše utvrđene politike", rekao je on.

Ministar je rekao da Srbija prodaje oružje trećim stranama, koje su daleko od sukoba i nemaju nikakve veze sa njim.

"Uvek postoji mogućnost da se neko oružje na nekakav volšeban način nađe i na teritoriji konflikta, ali to apsolutno nikakve veze nema sa Srbijom. To je pitanje za one države koje ne poštuju međunarodne norme, ugovorne klauzule i uzuse poslovanja. Ponavljam, Srbija nije slala oružje Ukrajini i sve što je objavljeno na tu temu su neistinite spekulacije", poručio je ministar odbrane.

Vučević kaže da je očigledno u pitanju po ko zna koji put destabilizacija Srbije i traženje od zemlje da se na ovaj ili onaj način svrsta na neku stranu.

"Nema logike da to objave oni kojima odgovara da se to dešava, oni treba da ćute ako se to dešava", smatra Vučević.

On je kazao da je od jutros obavio više razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem o ovoj temi, te da je potpuno svestan delikatnosti.

"Srbija ne izvozi oružje iz svoje namenske industrije na ratište u Ukrajini ni jednoj ni drugoj strani", izričit je Vučević u izjavi za televiziju Pink.

Kako je rekao, Srbija nema nikakvu politiku ispod žita, te da je vrlo jasna njena pozicija.

 

CNN: Narednih meseci se prekida rat u Ukrajini?

Izvor: NSPM/Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA