Najnovije

Srbijo, nisi sama! Sankcije Rusiji nije uvelo 10 zemalja Evrope!

„Srbija je jedina evropska zemlja koja nije uvela sankcije Rusiji“. Ova hiljadu puta izgovorena laž postaje istina u očima zombiranih slušalaca govora predsednika Aleksandra Vučića. A istina je drugačija. Postoje najmanje 10 (i slovima deset) zemalja Evrope koje nisu uvele sankcije Rusiji. 

Piše: Nikša Bulatović, novinar i voditelj na kanalu Pravi odgovor na Jutjubu

Nedavno je finski ministar spoljnih poslova Peka Havisto izjavio da očekuje od Srbije i Bosne i Hercegovine da uvedu sankcije Rusiji. To je definitivno priznanje da ni BiH nije uvela sankcije. Iako Sarajevo ili većinska BiH deklarativno to želi, zbog opstrukcije iz Republike Srpske, to je nemoguća misija. 
U februaru je premijer Litvanije Krisjanis Karins izjavio kako kompanije koriste teritorije Turske, Kazahstana i Jermenije kako bi izbegli sankcije Rusiji. Šta to znači? Pa znači da kompanije država koje su uvele sankcije koriste teritorije država koje nisu uvele sankcije, a graniče se sa Ruskom Federacijom. 
Svi znamo da je Belorusija evropska zemlja. Štaviše, ona je to celom svojom teritorijom. Kako onda može nekome pasti na pamet notorna glupost da kaže da je Srbija jedina evropska zemlja koja nije uvela sankcije Rusiji. 

Moldaviju pritiska Evropska Unija da uvede bar neke sankcije, pa je u martu bilo reči da uvede sankcije pojedinim oligarsima iz Rusije. Da, fućka im se baš što neće moći da dođu u Kišinjev. Ali čak ni to nema vesti da je sprovedeno. 

Pritisak SAD i EU sprovodi se i prema Gruziji koja, iako u lošim odnosima sa Rusijom zbog Južne osetije i Abhazije, i odlaska mnogih Gruzina na front na strani Ukrajine, ne želi da uvede sankcije jer je ekonomski zavisna od Ruske Federacije.

Ako isključimo to što su neke zemlje uvele embargo na izvoz oružja u Rusiju, jer to nisu sankcije, već jednostavno želite da zvanično ostanete neutralni u sukobu, onda dolazimo do toga da bar 10 evropskih zemalja već duže od godinu dana odbija da uvede sankcije. A tu se računaju i one zemlje koje su delom svoje teritorije u Evropi, ali su politički, sportski, evrovizijski i kako god hoćete, odlučile da prevashodno budu deo evropske „zajednice“. 

Dakle, zemlje koje nisu uvele sankcije Ruskoj Federaciji su:

1.    Turska
2.    Kazahstan
3.    Azerbejdžan
4.    Jermenija
5.    Gruzija
6.    Moldavija
7.    Belorusija
8.    Bosna i Hercegovina
9.    Srbija
10.    Vatikan

Eh, da, i Vatikan. Setimo se da je papska država prva pristala da ruski gas plaća u rubljama. I niko Svetu stolicu ne pritiska da se pridruži sankcijama.
Prema tome – Srbijo, nisi sama! 

Znamo da predsednik Vučić želi da uveri domaću javnost kako je teško, kako smo jedini i usamljeni, ali eto, on se bori, i on uspeva da se izbori da Srbija ostane „jedina“ u Evropi koja nije uvela sankcije Rusiji. I on sam dobro zna da je to laž dostojna barona Minhauzena. A ako to ne zna, onda - sedi, jedan iz geografije! 

Ili je prihvatio rasističku retoriku zapadnih krugova, po kojoj sve što dolazi iz Istočne Evrope nije Evropa. Odnosno, jeste Evropa kad im tako odgovora, nije Evropa kad im tako odgovara. 

Kada treba izvršiti pritisak na Srbiju, onda je: „Hajde, još samo vi niste uveli!“. I ponekad im izleti da nije ni BiH uvela. Ali, onda vidite, čitajući strane medije, jer naši o tome slabo govore, da pokušavaju da vrše pritisak na druge evropske zemlje. Da li i njima govore: “Vi ste poslednji u Evropi koji niste uveli sankcije“? Pa, možda i ne. Jer to za njih nije „kulturna“ Evropa, to je za njih zaostala i zatucana Azija.

Međutim,  to su sve zemlje koje sede u Savetu Evrope, izuzev Vatikana koji nema želju da bude članica, ali je tu kao posmatrač. 

Sad možemo da ulazimo u to da li je Srbija uvela delimične ili prikrivene sankcije Rusiji, ali to je već druga tema. Zvanično, i u suštini, Srbija ih nije uvela. A nije ih uvelo još devet zemalja Evrope. Možda bi spisak bio i duži kada bi se proanalizirale još neke mini državice Evrope. U svakom slučaju, brojka je dvocifrena. 

A kako vidimo, i zapadne kompanije iz država koje su uvele sankcije Rusiji, nalaze načina da zaobiđu blokadu. 

Prema tome, dosta je licemerja. Evropska Unija i SAD imaju argumenta da nam traže uvođenje sankcija Rusiji tek kada ispoštuju međunarodno pravo, vrate nam Kosovo i Metohiju, povuku svoje trupe i omoguće našim trupama da se razmeste, povuku svoja priznanja Kosova, i počnu razgovori o ratnoj odšteti za bombardovanje 1999. godine.

Do tada – psssst! 

Uništenje ukrajinske kolone kod Ugledara: Napad se pretvorio u katastrofu (VIDEO)

Izvor:Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA