Najnovije

Za­što Srpska na­ja­vlju­je pre­kid sa­rad­nje s NA­TO-om?

Tu­ma­če­nje po­za­di­ne za­o­štra­va­nja od­no­sa iz­me­đu RS i voj­nog sa­ve­za Za­pa­da uglav­nom se po­ve­zu­je s opreč­nim po­gle­di­ma na po­de­lu imo­vi­ne.

republika Srpska (Foto: Vlada RS)

Da li zva­nič­ni­ci Re­pu­bli­ke Srp­ske Mi­lo­rad Do­dik i Želj­ka Cvi­ja­no­vić na­ja­vom pre­ki­da sva­ke sa­rad­nje s NA­TO-om u BiH po­di­žu ulog u na­me­ri da ime­tak ste­čen u Dej­to­nu – dr­žav­nu imo­vi­nu, za­dr­že u vla­sni­štvu tog en­ti­te­ta? Ili su, ka­ko ih op­tu­žu­ju opo­zi­ci­o­na­ri, u ob­ra­čun sa za­pad­nom voj­no-po­li­tič­kom ali­jan­som i di­plo­ma­ta­ma SAD i Ve­li­ke Bri­ta­ni­je ušli za­rad „ne­kih pri­vat­nih ne­su­gla­si­ca sa Za­pa­dom”. 

Usled mo­gu­ćeg pre­ki­da sa­rad­nje s NA­TO-om, me­di­ji po­ku­ša­va­ju da do­đu do od­go­vo­ra na pi­ta­nje šta je do­ve­lo do za­o­kre­ta u po­li­ti­ci Ba­nja­lu­ke, ko­ja je ra­ni­je odo­bra­va­la sa­rad­nju pod uslo­vom da ona ne pod­ra­zu­me­va član­stvo u tom voj­nom sa­ve­zu. Pri­me­ću­je se da su oštri­ji to­no­vi iz Ba­nja­lu­ke po­če­li da do­la­ze na­kon što je Ustav­ni sud BiH pro­ble­ma­ti­zo­vao i po­sled­nji za­kon o imo­vi­ni, za ko­ji su u Srp­skoj tvr­di­li da je nji­me od knji­že­nja iz­u­ze­ta voj­na imo­vi­na, o ko­joj će se, ka­ko su na­vo­di­li, po­seb­no do­go­vo­ri­ti.

Želj­ka Cvi­ja­no­vić je pre ne­ki dan pod­se­ti­la da je sva pro­ble­ma­ti­ka u ve­zi s imo­vi­nom na­sta­la tek po­što je Srp­ska pre vi­še od de­set go­di­na od­bi­la da do­zvo­li prek­nji­ža­va­nje de­la voj­ne imo­vi­ne u tom en­ti­te­tu na Oru­ža­ne sna­ge BiH, na­kon če­ga su Sa­ra­je­vo i Za­pad po­če­li Srp­skoj da pro­ble­ma­ti­zu­ju i svu osta­lu imo­vi­nu, kao što su šu­me i po­ljo­pri­vred­no ze­mlji­šte. 

Re­a­go­va­la je i Am­ba­sa­da SAD u Sa­ra­je­vu. „Što se ti­če pret­nji Mi­lo­ra­da Do­di­ka da će pre­sta­ti da sa­ra­đu­ju s NA­TO-om, pod­se­ća­mo ga da Za­kon o od­bra­ni iz 2005. oba­ve­zu­je dr­žav­ne vla­sti da spro­vo­de ak­tiv­no­sti po­treb­ne za pri­stu­pa­nje NA­TO-u. To uklju­ču­je i odr­ža­va­nje čvr­stog part­ner­stva i sa­rad­nje BiH s NA­TO-om. Mi­lo­rad Do­dik ne­ma ovla­šće­nja da jed­no­stra­no su­spen­du­je ili me­nja ovaj ili bi­lo ko­ji dru­gi za­kon”, na­ve­li su svoj stav iz Am­ba­sa­de SAD u Sa­ra­je­vu.

Da je od­nos pre­ma NA­TO-u jed­no od pi­ta­nja oko ko­jih po­sto­ji ras­ko­rak vla­sti Srp­ske, ne sa­mo s bo­šnjač­kim, već i hr­vat­skim pred­stav­ni­ci­ma, vi­di se i iz sta­va Dra­ga­na Čo­vi­ća, pred­sed­ni­ka HDZ-a BiH. On je iz­ja­vio da se pro­ces pri­bli­ža­va­nja NA­TO-u „ne mo­že za­u­sta­vi­ti”. Do­dik je pret­hod­no re­kao da svi lju­di iz Srp­ske ko­ji ra­de na pi­ta­nji­ma sa­rad­nje s NA­TO-om – to vi­še to ne­će ra­di­ti.

Izvor: Politika

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA