Najnovije

RUSKI MEDIJI: Milo gura Crnu Goru u građanski rat, vernici nepokolebljivi u odbrani SPC

Aktuelnim dešavanjima u Crnoj Gori bavila se i ruska Nezavisimaя gazeta.

Ilustracija (Foto: Jutjub/ Pravda)

U tekstu „Ultimatum predsednika Crne Gore SPC-u“ ističu da se Đukanović, po ko zna koji put, stavio nasuprot jedine kanonski priznate pravoslavne crkve u zemlji.

Oni prenose Đukanovićeve ocene da „Srpska pravoslavna crkva ne može biti iznad zakona, izbegavati plaćanje poreza, te da će morati da vrati sve što je ukrala od Crne Gore“.

Sa posebnom pažnjom, uz osvrt na sve primere brutalne represije nad sveštenstvom i vernicima SPC, dotakli su se pitanja litija i Đukanovićeve namere da stvori „crkvu“ etničkih Crnogoraca.

U razgovoru sa „NG“ naučni saradnik instituta za slavistiku, Georgij Engeljhart, ocenio je da crnogorski režim pokušava iskoristiti mere uvedene zbog virusa korone kako bi krajnje nazahvalnu situaciju, u kojoj su se našli nakon izglasavanja Zakona o slobodi veroispovesti, prelomili u svoju korist.

„Nadali su se da će tok aktuelnih događaja crkveno pitanje u Crnoj Gori staviti u drugi plan. Po svemu sudeći ništa se nije promenilo. Vernici će nastaviti da se suprostavljaju Đukanovićevim namerama“, ocenio je Engeljhart.

Nezavisimaя gazeta podseća i da je ruski mitropolit Ilarion (Alfejev) pozvao na pregovore i crnogorske vlasti i sveštenstvo, istakavši da samo dijalog može doprineti izgrađivanju skladnih odnosa u crnogorskom društvu, koji su narušeni čitavim nizom neprijateljskih postupaka prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

Ovaj medij apostrofira činjenicu da zabrinutost Moskve zbog situacije u Crnoj Gori aktuelno crnogorsko rukovodstvo definiše kao pokušaj mešanja. Engeljhart ističe da se i najbezazlenije intervencije Moskve tumače kao pokušaji očuvanja ruskog uticaja na Balkanu. Ipak, on tvrdi da ne može biti ni govora o nekakvim „ruskim tragovima“ u dešavanjima u Crnoj Gori.

„Da bi došlo do tako masovnih protesta sa kakvim se suočio crnogorski režim neophodno je postojanje snažnih unutrašnjih razloga. Do početka epidemije najmanje 20% građana Crne Gore bilo je na ulici. LJudi su protestovali zbog akumuliranog nezadovoljstva usled višedecenijske vladavine Đukanovića, ali i zbog kontinuirane politike progona i pritiska na Crkvu od strane vlade“, smatra ekspert.

Analizirajući mogućnost građanskog rata u Crnoj Gori, Georgij Engeljhart ističe da je ovaj scenario potpuno moguć „ukoliko se vlast ne povuče“.

„Ovde je reč o opasnoj krizi. Pa samo pre pola godine ništa nije najavljivalo ovakav scenario. Naravno postojali su nekakvi znakovi nezadovoljstva radom vlade, ali do tačke ključanja crnogorsko društvo je doveo niz sumanutih poteza režima. Granica je pređena donošenjem diskriminatorskog zakona i pokušaja da se on na silu sprovede u delo.“, zaključio je Engeljhart.

Milo u nedelju hapsi Amfilohija?! Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: IN4S

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA