Najnovije

FAKTI: Katolička crkva pred novim velikim raskolom? Opet kreće iz Nemačke?

Katolička crkva se može suočiti sa svojim novim velikim raskolom koji opet može krenuti iz Nemačke.

Vatikan je već na mukama jer ne uspeva da nađe zajednički jezik sa nemačkim sveštenstvom koje ima znatno radikalnije stavove o reformama.

Iz Nemačke, u kojoj se još trećina stanovništva (21 milion) smatra katolicima, traže „korenite promene“, pa neki već postavljaju pitanje: da li Evropu čeka druga reformacija?

Georg Becing, predsedavajući konferencije episkopa Nemačke, javno govori:

„Nema alternative obnovi Crkve. Sećajući se prošlosti, istovremeno osećamo i plesnivi ukus starog kvasca zlobe i podlosti. Dole stari kvasac, makar to bilo problematično i bolno!"

Neki ovaj njegov govor vernicima uoči Uskrsa smatraju „gotovo revolucionarnom nastupom“.

Proces je inicirao papa Francisko koji je 2021-ve  pozvao sveštenstvo i vernike da razgovaraju o problemima svoje Crkve i da zauzete stavove šalju u Vatikan. Naglasio je da će to „promovisati univerzalno učešće (vernika) u crkvenim procesima“.

Sada Nemci predlažu da se laicima omogući da redovno propovedaju u vreme misa i obavljaju krštenja.

Međutim, glavni vatikanski „nadzornik” za poštovanje katoličkih obreda, kardinal Artur Roš, izjavio je da ni jedno ni drugo nije moguće.

Prema njegovim rečima, sveštenik ima poseban, sveti status – otuda i pravo na propoved. Roš je još ukazao da „vernik može krstiti drugog samo u posebnim okolnostima: kada postoji opasnost po život i zdravlje“.

U Osnabriku vernici već mogu slobodno da krštavaju i propovedaju.

Vernici iz Frankfurta na Majni pozvali su papu da dozvoli žensko sveštenstvo.

Stav Vatikana jasan i tvrd. Ukazao je da je papa Jovan Pavle Drugi još pre 30 godina napisao: „Crkva nema ovlašćenja da dodeli sveštenstvo ženama. Takvu odluku treba da podrže svi vernici“. I papa Benedikt Šesnaesti bio je istog mišljenje.

Iz Nemačke se predlaže i ukidanje celibata i ukazuje da je celibat u direktnoj vezi sa raširenom pedofilijom u Katoličkoj crkvi.

Nemački kardinal Rajnhard Marks je tim povodom bio sasvim direktan:

"Za neke sveštenike bi bilo bolje da su venčani. Ne samo iz seksualnih razloga već i zato što ne bi bili usamljeni".

Nemačko sveštenstvo je počelo da venčava i istopolne parove, iako je protiv toga i Francisko koji njihove „građanske brakove“ smatra prihvatljivim.

Sam papa ipak najviše zazire od nemačke inicijative da se formira „Sinodalni komitet” – upravno telo koje bi bilo faktički nezavisno od Vatikana.

Pre dva meseca je na tu inicijativu stavio veto. I preko državnog sekretara Pjetra Parolina, druge figure u Vatikanu, upozorio:

„Takvo telo će de fakto formirati novu strukturu crkve koja će se, ne samo u Nemačkoj, uzdići iznad episkopskih konferencija i faktičeski ih zameniti“.

30.000 Ukrajinaca u borbi za Bahmut: Da li će Kijev povući poslednji očajnički potez u pokušaju da spasi grad?

Izvor: Fakti.org

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA