Najnovije

KOREJSKI TIP PREKIDA VATRE? Srđa Trifković otkriva kako će se završiti saga oko Ukrajine

Postoji rascep u zapadnoj alijansi, koja je delovala vrlo monolitno do ne tako davno, kaže istoričar i publicista Srđa Trifković.

Foto: Jutjub

- Tu imamo još nekoliko značajnih faktora. Kao prvo, odnosi između SAD i Turske su na najnižem nivou od Kemala Ataturka do danas, jer je američki ambasador u Ankari našao za shodno da se sastane sa vođom turske opozicije i da ga tretira maltene kao šefa države. Na to je Erdogan apsolutno poludeo i rekao da više za američkog ambasadora neće biti otvorena vrata predsedničke palate. Istovremeno sprema se paket sankcija protiv Orbana i njegovih saradnika u američkom Kongresu. Štaviše, jastrebovi iz oba doma, Senata i predstavničkog doma, iz obe partije, žele da sankcionišu konkretne osobe iz Orbanovog okruženja. Ne najmanje važno, sa procurelim dokumentima iz Pentagona – za koja lično mislim da su bila namerno puštena u opticaj – sasvim je jasna procena američkih vojnih krugova da nema ni govora o nekoj krupnoj ukrajinskoj kontraofanzivi, već naprotiv da bi svaki takav pokušaj bio verovatno osuđen na propast - kaže Srđa Trifković za jutarnji program Happy TV.

Istoričar ističe da ni ruska vojska više nema kapacitet za krupna ofanzivna dejstva koja bi, recimo, okončala ovu "sramnu agoniju oko Bahmuta".
- Moram da kažem „sramnu“, jer jedna ozbiljna vojska sebi ne može da dopusti da osam meseci bude zaokupljena opsadom jednog gradića veličine Loznice ili Rume, ma koliko da je on utvrđen. Pa to bi valjda Žukov ili Rokosovski zaokružili svojim klinovima sa severa i sa juga?! Ovo je jedna sramota. Moje je odgovorno predviđanje da ćemo imati neki prekid vatre korejskog tipa, poput Panmundžoma 1953. godine – bez političkog sporazuma, bez mirovnog ugovora – koji će biti jedan nestabilan ali kakav-takav mir na duge staze. Mir će, ponavljam na duge staze, biti zaključen na političkom planu u zavisnosti od širih geopolitičkih aspekata, kao što je globalna dedolarizacija čiji su učesnici sada i Kina, i Saudijska Arabija, i Brazil i druge zemlje. Tu je zatim sve dublji jaz između Amerike i Evrope, koji su delovali tako monolitno prošle godine, a što smo videli u izjavi Makrona u Pekingu da Evropa ne treba da slepo sledi diktat Amerike po pitanju Tajvana. Preraspodela globalnih karata jeste u toku - rekao je on.

Što se Ukrajine tiče, premda ne veruje u mogućnost neke veće ukrajinske kontraofanzive, ponajmanje one koja bi ih dovela do Mariupolja i prekinula kopnenu vezu između Donbasa i Krima, isto tako ne profesor ističe da ne veruje u sposobnost Rusije da izvede krupna ofanzivna dejstva koja bi ih dovela do Zaporožja i istočne obale Dnjepra, a kamoli u dejstva prema Nikolajevu i Odesi i odsecanje crnomorske obale i ostale priče o kojima fantaziraju naši proruski komentatori.

- Živi bili pa videli. Kao što reče američki igrač bejzbola Jogi Bera, teško je praviti predviđanja, pogotovu o budućnosti. Predviđam da ćemo imati, ponavljam, korejski tip prekida vatre, na linijama koje će ostati nepromenje na šest meseci od danas – ali koje dugo neće biti podložne mirovnom ugovoru, jer u ovom trenutku ni jedna ni druga strana nisu spremne da otpišu ni pedalj teritorija koje drže. Sve će, kao što rekoh, u krajnjoj liniji zavisiti od globalnih geopolitičkih tokova - rekao je Srđa Trifković.

Postupak Vagnerove grupe prema zarobljenicima pogledajte OVDE.

Izvor: Alo

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA