Najnovije

''MUKA NAS JE NATERALA NA OVO'': Protest radnika "Kolubare" (VIDEO)

Radnici Rudarskog basena "Kolubara" protestuju u Lazarevcu jer su nezadovoljni zbog promene pravne forme Elektroprivrede Srbije (EPS) iz javnog preduzeća u akcionarsko društvo.

Protest u Kolubari (Foto: printskrin)

Inicijator radnog tela "Jedinstvo Kolubara", koje je organizator protesta, Goran Perišić, kaže da su najviše zabrinuti za radna mesta, ali i rasparčavanje Kolubare i EPS-a.

Istakao je da nemaju podršku nijednog "Kolubarinog" sindikata, što je, kako kaže, sramno.

- Čak je jedna grupa, dobili smo informacije, da su pozivali svoje istomišljenike da ne izlaze na protest. A ovo je protest za celu Srbiju. Ja sam čekao na bageru da nas taj sindikat pozove na štrajk, da zaustavimo bagere i bude genralni štrajk i zaustavimo prelazak u akcionarsko društvo - naglasio je.

Kaže da su ih podržali građani Lazarevca, kolege iz Kostolca i Obrenovca, a da su tu i poslanici opozicije.

Perišić je, potom, dodao i da je radnike "Kolubare" muka naterala da izađu na protest.

- Obraćavam se ispred radnika "Kolubare", ovih hrabrih radnika, okupili smo se iz svih delova "Kolubare". "Da li smo svesni šta nas sve sa tim aktom očekuje? Prelaskom u akcionarsko društvo stiče se prvi uslov ka privatizaciji i "rasparčavanju" EPS-a. Sistemski smo godinama uništavani da bi nas što jeftinije prodali. Sama promena Statuta je da idemo ka privatizaciji - rekao je Perišić okupljenima.

Radnica "Kolubare" Dragan Miljanić istakla je da je cilj ovog protesta osporavanje prelaska EPS-a u akcionarsko društvo.

- Na pitanje ko će i kako trgovati strujom nemamo odgovor, samo preptostavke. Zamislite šta će se dešavati zbog interesa velikih grupa i privatnog kapitala. Telekom, Busplus i ostali su dokaz da nismo zreli za prelazak iz javnog preduzeća u akcionarsko društvo ili za privatizaciju - rekla je Miljanić.

- Zato mislimo da je ova transformacija besmislena i ugrožava oporavak EPS-a koji je u toku, a time ugrožava i stanovništvo i privredu - navela je radnica "Kolubare".

Izvor: Direktno

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA