Najnovije

PAŽNJA! Poljsko mleko je GMO; iz EU uvozimo meso namenjeno uništavanju, a mi ga jedemo! (VIDEO)

Uništavanje stoke u Srbiji počelo je od 2007. godine kada smo uveli neka pravila EU koja se ne primenjuju ni u samoj Evropskoj Uniji, rekao je novinar i diplomirani veterinar Uroš Davidović, urednik emisije „Dobra zemlja“, prilikom gostovanja u emisiji Luča na kanalu Pravi odgovor. 

Foto: Jutjub

Kako je rekao, bio je u Francuskoj koja je sa drugim zemljama napravila Evropsku Uniju i tamo video kako se radi.

- I oni su zadali neki set pravila, i po tome se prasićima u Srbiji udaraju ušne markice i to košta, pošto mora da dođe veterinarski tehničar. Pad broja stoke je počeo od 2007. godine kada je počelo to obeležavnje životinja. Tad je sve krenulo nizbrdo, jer je to u velikoj meri besmisleno. Veterinar treba da pravi zapisnik čak i za jednu svinju. A u Francsukoj, tamo nema markica. Nego farma ima tetovir broj i on samo štancuje i sam udara taj tetovir broj, nema veterinarskog tehničara. Ako izbije neki problem, zna se sa čije je farme poteklo prase – objašnjava Davidović. 

On je ukazao da ta birokratija, i te institucije koje se kod nas prave da bi uzele neke pare poljoprivrednicima, tj. „služe za reketiranje“, vode našu poljoprivredu u tešku situaciju. 

Davidović je ukazao i da je poljsko mleko, koje je sada možda i najzastupljenije na rafovima u Srbiji, zapravo genetski modifikovano. Naime, otkrio je kojim jeftinim genetski modifikovanim proizvodom poljski stočari hrane krave, a što je našim stočarima zabranjeno. 

- I sada dolazimo do druge stvari. Ne možete da zabranite poljsko mleko zbog sporazuma sa Evropskom Unijom i zbog Svetske trgovinske organizacije, a nećete da dozvolite uvoz ove GMO stočne hrane i da učinimo naše stočare konkurentnim. E, sad, ne može i jedno i drugo, moramo da se odlučimo šta ćemo da radimo – kazao je Davidović. On je i otkrio koja je tačno GMO stočna hrana u pitanju. 

Takođe je rekao da postoji 20 dana razlike između dužine čuvanja svinjskog i goveđeg mesa u EU i dužine čuvanja u Srbiji. 

- Čemu služi taj „prozor“ od 20 dana? Pa da bi klaničari to meso, koje bi moralo da se uništi u EU, mogli da uvezu kao konzumno za prerađevine ovde u Srbiji. Taj „prozor“ postoji samo zbog toga – upozorio je Davidović. 

On je rekao i kako su ukrajinske maline upropastile cenu naših malina, kako je i zašto upropašćen PKB, odnosno kravlji fond tog nekadašnjeg giganta, ali je naveo i neke pozitivne stvari, kao što je pad cene veštačkog đubriva. 

O svemu tome pogledajte opširnije emisiju na kanalu Pravi odgovor.

Postupak Vagnerove grupe prema zarobljenicima pogledajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA