Najnovije

Britanski ministar odbrane priznao: Kontraofanziva koju planira Kijev neće Ukrajini doneti željene rezultate

Kijevski režim se sprema za svoju nedeljama obećavanu i najavljivanu „prolećnu kontraofanzivu“. Čak manjim napadima pokušava da „napipa“ slabe tačke u ruskim borbenim linijama.    

Tako je jedna ukrajinska oklopna grupa - posle artiljerijske pripreme – izvela napad sa strane grada Orehov u Zaporoškoj oblasti.

Ta grupa je naletela na pozicije koji drži ruski 291 puk. U bitku su se uključili i ruski tenkovi i artiljerija, pa su Ukrajinci (sa osetnim gubicima) morali da se povuku.

 „Zaporoški pravac“ nije bio izabran slučajno. On će u ukrajinskoj „kontraofanzivi“ – po procenama – biti ili glavni ili „drugi glavni“.

Amerikanci i Britanci koji planiraju operacije ukrajinske armije za glavni pravac mogu odrediti prostor između juga Harkovske oblast i severa Luganske Republike.

Prema saznanjima do kojih je došao moskovski vojni novinar Aleksandar Koc, Kijev je za kontraofanzivu već spremio dva korpusa sa po šest kompletnih brigada u svakom. I to: sa vojnicim i oficirima koji su prošli NATO-obuku u Poljskoj, Litvaniji, Nemačkoj i Britaniji. Opremljenih zapadnim oružjem.

Britanski vojni ekspert - potpukovnik Stjuart Kroford – ocenio je da je sada veliki problem ukrajinske armade što je  praktično potrošila rakete za PVO sisteme.

On čak smatra da će to i elitne ukrajinske jedinice „učiniti lakim plenom ruske vojske“:

«Sistem PVO Ukrajine praktično je izveden iz stroja, a nema šanse da njena armija brzo dobije te rakete u potrebnim koločinama. Zapad mora dejstvovati brzo inače će posledice biti neprijatne“.

Britanac je procenio da će Ukrajina bez raketa za sisteme S-300 ostati do 2. maja, a za raketni sistem „Buk“ – i pre toga.

Koordinator Bele kuće za strateške  komunikacije DŽon Kirbi u intervjuu CNN rekao je da će SAD učiniti sve što je potrebno da Ukrajini obezbede sve što je neophodno jer će za nju naredne nedelje i meseci biti kritični.

Britanski ministar odbrane Ben Volas ocenio je da „kontraofanziva koju planira Kijev neće Ukrajini doneti željene rezultate, pa će sukob trajati do 2024. godine“.

Za The New York Times je rekao da kijevski režim treba da bude realan jer je krajnje mala verovatnoća da će doći do „volšebnog trenutka uništenja Rusije“.

Prethodno je premijer Ukrajine Denis Šmigalj rekao da će kontraofanziva Oružanih snaga Ukrajine početi „u bliskoj budućnosti“.

VAGNER KONTROLIŠE 90 ODSTO BAHMUTA: Nestalo više od 7.000 ukrajinskih vojnika! (MAPA/FOTO)

Izvor: Fakti.org

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Šta je to malincizam

Zašto Srbi žele u EU? Oni će vam reći da veruju da će tako bolje da žive, jer će se naći u ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA