Najnovije

DA LI ZAPAD MOŽE OVO DA NADOKNADI: Uništeno 45 procenata ukrajinske artiljerije

Ruske snage su upotrebom dronova kamikaza tipa  „lanset-3”, uništile 45 procenata vučne i samohodne artiljerije Ukrajine. Prema izveštaju koji je predstavio ministar odbrane Ruske federacije Sergej Šojgu, samo od 1. januara ove godine ruske snage su uništile 59 haubica M777, 13 samohodnih topova M109 „paladin”, 14 lansera tipa „himars” i još najmanje 30 artiljerijskih oruđa koja su stigla iz Poljske, Nemačke, Francuske i Češke.

U primedbi se navodi da su spomenuta oruđa uništena tokom vatrenog delovanja i u transportu, do fronta. Uz to su priloženi i video snimci. Na jednom od njih, dron-kamikaza „lanset 3” pogađa haubicu M777. Top i njegova posada nestaju u eksploziji. Na drugom snimku, dron pogađa samohodno artiljerijsko oruđe M109 „paladin”.

U spomenutom izveštaj se ne navod decidno, ali jasno se sugeriše – naoružane bespilotne letelice su preuzele ulogu dalekometne artiljerije. I to veoma uspešno. Primer za to je ruski odgovor na pritisak Ukrajinaca kod Hersona. Ukrajina je preciznim bombardovanjem oštetila infrastrukturu i otežala  snabdevanje ruske vojske na desnoj obali Dnjepra. Nakon povlačenja i napuštanja Hersona, Rusi su odgovorili upotrebom dronova. Oni su navođeni na pojedinačna oruđa koja su tako uspešno uništavana. Osim toga, Ukrajinci su se našli u problemu u kojem su pre toga bili Rusi. Dronovi su uspešno presekli veze za snabdevanje ukrajinske vojske. Istovremeno, Rusi su zbog upotrebe dronova, artiljeriju poslali na druge delove ratišta i rasteretili linije snabdevanja koje su do tada dopremale, uglavnom, artiljerijsku municiju.

Dakle, upotreba dronova koji su zahvaljujući preciznosti, uspešniji nego klasična artiljerija, utiče na smanjenje utroška municije. Ukrajina sada za samo nekoliko dana ispali 11.000 granata. Amerika toliko napravi za mesec dana. I Rusi su malo odahnuli. Na primer, Jevgenij Prigožin, šef „Vagnera” se u više navrata žalio da njegove trupe dobiju samo oko 20 odsto municije koju traže.

Osim toga, upotreba naoružanih bespilotnih letelica je skratila vreme odgovora na artiljerijske napade. Praćenjem trajektorije projektila, odredi se pravac odakle napada neprijatelj. U tom smeru se šalju dronovi koji pogađaju pojedinačna oruđa.   

Dronove „lanset 3” proizvodi „Zala grupa”, koja posluje u sastavu korporacije „Kalašnjikov”.

Danasu su oborena i četiri ukrajinska aviona o čemu više možete saznati OVDE.

Britanski oficir: Stvari su se dramatično promenile – Evo šta se desilo sa ukrajinskom vojskom

Izvor:Politika

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Šta je to malincizam

Zašto Srbi žele u EU? Oni će vam reći da veruju da će tako bolje da žive, jer će se naći u ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA