Najnovije

SLOBA ODBIO BELORUSKE SUHOJE-27: Umalo smo oborili Lukašenka`99, digla mi se kosa na glavi!(VIDEO)

Mislim da je malo nategnuta ta priča da su ruski tehničari sabotirali slovačke migove poslate Ukrajini. To su stari avioni i jednostavno im je istekao rok trajanja, izjavio je pilot Mirčeta Jokanović, pukovnik avijacije u penziji, prilikom gostovanja u emisiji Luča kanala Pravi odgovor. 

On je rekao da ne veruje u priču da su ruski tehničari, dok traje rat Rusije i Ukrajine, radili na remontu ovih aviona. 

- Nije mi jasno, ti avioni su dugo u posedu, prvo Čehoslovačke, posle Češke i Slovačke, da oni nisu mogli da osposobe svoje tehničare da rade na održavanju tih aviona – kazao je on. 

Govoreći o nedostatku municije za S-300 i Buk sisteme u posedu ukrajinskih snaga, Jokanović je rekao da je to moguće, ali da to može biti i varka, i da Ukrajinci možda čuvaju neke rezerve za neku veću rusku operaciju. 

Takođe je govorio i o predsedniku Belorusije Aleksandru Lukašenku, za kojeg je rekao da je Slobodanu Miloešviću pre 1999. godine nudio suhoje-27, i da Belorusi izvrše preobuku naših pilota da lete na ovim avionima. 

- I da ih platimo onda kad budemo imali sredstava. To je bilo pred rat. Milošević to nije prihvatio, valjda je mislio da će svojom veštom politikom izbeći rat. Sve dok nije došlo do Rambujea, onda je bilo kasno. Milošević i nije nešto „mirisao“ vojsku – istakao je Jokanović i dodao:

- U isto vreme treaba da znate da je Milošević nudio NATO-u da uđemo u NATO, ali kao celovita država.

Što se stiče dolaska Lukašenka tokom bombardovanja 1999. godine, na pitanje voditelja da li je i tada predsednik Belorusije ponovo nešto nudio Miloševiću, rekao je da ne zna, jer je to bilo „u četiri oka“.

- Ali znam da mi je dig`o kosu na glavi, pošto sam bio načelnik PVO korpusa. Jedan naša jedinica mogla ga je oboriti iz čista mira – rekao je Jokanović, objasnivši kako je došlo do te situacije, i kraće drame, iako je komanda znala za dolazak Lukašenka. 

Pukovnik Jokanović je objasnio i na koji način je ruski suhoj bez ispaljenog metka oborio američki dron iznad Crnog mora. Govorio i o stanju borbene avijacije u bivšim zemljama Jugoslavije, kao i u Albaniji, a otkrio je i kakvi su planovi lažne države Kosovo po tom pitanju. Takođe je govorio i o brojnom stanju borbene avijacije SAD i Rusije. O svemu tome možete detaljnije čuti u emisiji na kanalu Pravi odgovor. 

VAGNER KONTROLIŠE 90 ODSTO BAHMUTA: Nestalo više od 7.000 ukrajinskih vojnika! (MAPA/FOTO)

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA