Najnovije

Vučić nakon sastanka u Veroni: Dogovorili smo se

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je u Veroni, na sastanku sa predsednikom Vlade Albanije Edijem Ramom i predsednikom Vlade Severne Makedonije Dimitrom Kovačevskim, postignut dogovor o završetku procesa osiguranja zajedničkih radnih dozvola između tri zemlje, članice Otvorenog Balkana.

„Razgovarali smo i o prijemu novih identifikacionih kartica i sva trojica smo se složili da ćemo moći da napravimo napredak u narednim mesecima po tom pitanju. Dogovorili smo se o završetku procesa osiguranja radnih dozvola i to bi bila osnova, usuđujem se da kažem, osnova ekonomske saradnje između svih nas“, istakao je Vučić.

Vučić je naveo da su razgovori sa Edijem Ramom i Dimitrom Kovačevskim o tome kako pomoći običnim ljudima i kako otkloniti sve prepreke i omogućiti slobodnu trgovinu i slobodan protok robe i ljudi bili veoma plodonosni.

„Razgovarali smo o mnogim važnim pitanjima kako bi sve pripremili pre početka letnje sezone. Mislim da će biti veoma važno. Takođe, razgovarali smo i o mnogim drugim pitanjima, poput onih koja se tiču bezbednosti hrane“, rekao je Vučić.

Rama: Trgovinska razmena između zemalja Otvorenog Balkana porasla 24,8 odsto

Premijer Albanije Edi Rama izneo je podatak da je trgovinska razmena između Srbije, Albanije i Severne Makedonije u 2022. porasla za 24,8 odsto.

Rama je, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Srbije i premijerom Severne Makedonije, ocenio da je to ogroman porast i rezultat rada na projektu Otvorenog Balkana.

Albanski premijer je istakao da je projekat Otvorenog Balkana izuzetno važan za te tri zemlje i da ga smatraju komplementarnim sa Berlinskim procesom.

„Nas trojica smo ovde, jer smo deo jedne od najvećih manifestacija u Evropi, proizvodnje vina u Veroni i to je prvi put da naši proizvođači mogu da pokažu u ovoj Ligi šampiona šta sve mogu i ono što su oni proizveli. Početak je bio na Beogradskom sajmu, i to ćemo ponavljati narednih meseci“, rekao je Rama.

Naveo je da je to šansa kada govorimo o našoj poljoprivredi, proizvodnji vina i velika šansa za proizvođače vina da kontaktiraju druge proizvođače u Evropi.

Rama je najavio da će sledeći sastanak biti na kraju maja u Albaniji, a da će, u međuvremenu biti i sajam vina u Albaniji.
Dodao je će početi da organizuju ono što su davno najavili, a to je prvi dečji kamp sa decom koja idu u osnovne i srednje škole, sa najboljim sportskim timovima.

„Već znamo da će Srbija pobediti, ali deca će učiti jedna od drugih. Naša deca u Albaniji će učiti od najboljih u takvoj vrsti sporta. Nikako mi nije jasno kako je Srbija tako dobra kako ubaciti loptu u mrežu ili preko nje. Ubuduće ćemo možda imati koristi od toga, i ko zna, ne treba govoriti da ćemo pobediti Srbiju u budućnosti, jer to može da izazove probleme u sadašnjosti“, rekao je albanski premijer.
Naglasio je da važno da tri zemlje rade na strateškom pogledu o osnaživanju veza sa EU, osnaživanju kooperacije i istovremeno da se osigura da postoji dijalog i da dolazi do procesa integracija, raznih paragrafa i poglavlja.

„Izuzetno želimo da to završimo i nećemo tražiti poklone niti ubrzanje veštačkim putem, jer je to važno za nas. Postoje neke određene stvari koje se moraju promeniti. Ne mogu da krijem o novoj strategiji u Evropi koja je počela u Nemačkoj i drugim zemljama da budemo dobri i koja traži novu radnu snagu, što je legitimno, ali mi nismo negde, već usred Evrope i o tome ćemo temeljno razgovarati u maju“, rekao je Rama.

Kovačevski: Otvoreni Balkan je ekonomska inicijativa i pokazuje rezultate

Premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski rekao je, u obraćanju na sajmu vina u Veroni, da je to jedan od najvećih i najvažnijih sajmova gde se deli vinska vizija Otvorenog Balkana i dokaz da ta inicijativa daje rezultate za ljude i za posao.

Kovačevski je dodao i da je to dokaz da Otvoreni Balkan nije politička inicijativa već ekonomska, koja je bazirana na istim načinima na kojima je bazirana slobodna trgovina dobara Evropske unije.

„U poređenju sa 2019. godinom trgovina Severne Makedonije u Srbiju u 2022. povećala se za 53 odsto, takođe i srpska trgovina sa Severnom Makedonijom se povećala za više od 30 odsto. Došlo je do povećanja trgovine sa Albanijom, i izvoza i uvoza“, rekao je Kovačevski.
On je naglasio da Skandinavske zemlje nemaju granice i da je ovaj region jedini sa granicama, ocenivši da „nema veće gluposti od toga, jer smo nekada bili zemlje bez granica“.

„Razgovarali smo danas i o tome da naši filmski umetnici mogu da idu na razne festivale širom sveta i složili smo se da oni dođu i učestvuju na filmskom festivalu u Skoplju“, kazao je Kovačevski.

On je zaključio da je inicijativa Otvoreni Balkan organska i autentična i da ono što će doći u budućnosti, kao što je zajednički naplatni sistem putarine, pokazuje da nema većeg motiva i dokaza da i druge zemlje pristupe inicijativi.

Sastanak u gradskoj skupštini grada Bardolini u Veroni održan je u okviru inicijative Otvoreni Balkan i to je prvi put da je susret u tom formatu održava van granica Zapadnog Balkana.

Poslednji susret u okviru Otvorenog Balkana održan je krajem prošle godine u Beogradu.

Pol Krejg Roberts shvatio zašto Rusi ”sporo” napreduju

Izvor: rs.sputniknews. com

Bonus video

 

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA