Najnovije

PRISLUŠKIVANJE MAĐARSKIH DIPLOMATA U SARAJEVU: Opasna i monstruozna zloupotreba obaveštajne agencije

Zloupotrebe Obaveštajno-bezbednosne agencije (OBA) BiH i uloga islamističke infrastrukture "Muslimanske braće", koju je stvorila SDA i njen lider Alija Izetbegović, daleko je opasnija i monstruoznija od operacija prisluškivanja svih zvaničnika srpskog i hrvatskog naroda u BiH, pa i zvaničnika prijateljskih evropskih država poput Mađarske, izjavio je Srni ekspert za borbu protiv terorizma DŽevad Galijašević.

DŽevad Galijašević (Foto: Jutjub)

"Saznanje o prisluškivanju (šefa mađarske diplomatije) Petera Sijarta je sigurno povezano i sa stalnim praćenjem svih diplomatskih kontakata koje su ostvarivali funkcioneri i politički lideri SNSD-a i HDZ-a", rekao je Galijašević, reagujući na vest da je jedna sarajevska televizijska stanica, bliska SDA i njenom lideru Bakiru Izetbegoviću, objavila da je tajno i neovlašteno snimljen razgovor između predsednika HDZ-a BiH Dragana Čovića i Sijarta.

U to vreme na čelu OBA bio je nedavno smenjeni Osman Mehmedagić, protiv koga je već vođen sudski proces zbog zloupotrebe položaja.

Galijašević je rekao da je mnoga dokumentacija uništena, mnogi tragovi sarajevskih prljavih, specijalnih operacija su izbrisani, ali da je sigurno da su na isti način praćeni, snimani i obaveštajno pokrivani svi predstavnici zapadne diplomatije u BiH.

Kompenzacija za ove kontinuirane špijunske operacije, istakao je on, bila je kooperativnost u snimanju konkurentnih država istočnog i islamskog sveta, a pre svega Rusije, Irana i Kine.

Svi ti postupci, kaže Galijašević, ugrožavaju bezbednost i život i zapadnih i istočnih diplomata u Sarajevu, a prije svega fizički ugrožavaju predsednika Republike Srpske Milorada Dodika i predsednika HDZ-a Dragana Čovića.

"Moraju se utvrditi razmere afere i zloupotreba, obaveštajci od poverenja SDA koji su obavljali takve i slične prljave poslove se moraju sankcionisati i uhapsiti naredbodavci Bakir Izetbegović i Mehmedagić", istakao je on.

Istovremeno, dodao je, potrebna je ozbiljna i korijenita reforma obaveštajnog sektora, a posebno OBA, i obračun sa kadrovima Agencije za istraživanje i dokumentaciju (AID), koji su "kidnapovali ovu agenciju i uz pomoć nje zarobili institucije BiH".

Prema njegovim rečima, dok se ne preduzmu ozbiljne mere ova zemlja će i dalje biti na stranputici i o njoj i njenim institucijama će sigurno dvije zemlje EU - Mađarska i Hrvatska otvoriti ozbiljnu debatu sa najvažnijim pitanjem - kome treba ovakva lažna država koja izaziva opštu nestabilnost i krize u regionu i EU.

Galijašević je podsetio da je SDA, odmah nakon završetka rata i potpisivanja Dejtonskog sporazuma, krenula u akciju izgradnje paravojnih, paraobaveštajnih i parapolicijskih struktura unutar institucija same BiH stavljajući tako pod kontrolu i gušeći sve procese u zemlji koji je trebalo od BiH da naprave institucionalno uređenu i održivu državu.

"Uprkos činjenici da su sve to znali i Amerikanci i Britanci u Sarajevu danas oni predstavljaju najvažniju podršku Bakiru Izetbegoviću i militantnoj političkoj svesti koja se raširila Sarajevom kao prihvaćen i neophodan model funkcionisanja zemlje i komunikacije sa druga dva naroda", naveo je on.

Galijašević je ocenio da sarajevski čaršijski, desničarski, religiozni terorizam svoje individualne slabosti nadoknađuje upravo oslanjanjem na zajedničke institucije u Sarajevu i lažnu građansku ideologiju zajedništva.

"NJihov osnovni koncept djelovanja nije se promenio od Avganistana, samo se `bosnizovao`, prividno građanizovao i evropeizovao. Zato prisluškivanje Sijarta i vjerovatno drugih mađarskih zvaničnika ima i tu svoju skrivenu, panislamsku agendu za koju, konačno, neko mora odgovarati", konstatovao je on.

Izvor: SRNA

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA