Najnovije

BURA U SEKTORU ZA EVROPSKE INTEGRACIJE: Joksimović optužuje Miščević

Jadranka Joksimović je oštro reagovala na izjave aktuelne ministarke za evropske integracije Srbije Tanje Miščević da bi Srbija, kada su u pitanju evropske integracije, "trebalo da se ugleda na Severnu Makedoniju i Albaniju".

Jadranka Joksimović (Foto: Jutjub)

Bivša ministarka za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović iznela je niz žestokih kritika na račun Tanje Miščević, aktuelne ministarke zadužene za ovaj resor u Vladi Srbije, nazivajući je, između ostalog, "antitalentovanom i klimoglavom službenicom".

Joksimovićeva je, kako navodi svojim tekstom na Fejsbuku, reagovala na izjave Miščevićeve da bi Srbija, kada su u pitanju evropske integracije, "trebalo da se ugleda na Severnu Makedoniju i Albaniju". 

Bivša ministarka za evropske integracije je svoju naslednicu i njene izjave opisala kao neznalačke, drske, anahrone i skromnih dometa, pri čemu je optužila za moguće učešće u korupciji.

"Aktuelna ministarka za evropske integracije kaže na konferenciji sa civilnim društvom da su Albanija i Severna Makedonija prve u potpunosti otpočele pristupne pregovore po novoj metodologiji, te da Srbija može iz njihovog iskustva da nauči o primeni nove metodologije", navela je Joksimović, ističući da je ta "neznalačka i drska izjava tužni odjek anahronog lika i dela sadašnje ministarke za EU Miščević".

Aktuelna ministarka je, kako navodi prethodna, "bukvalno pobegla" u trenutku u kom je EU najavljivala unapređenje metodologija pristupnog procesa.

"Miščevićeva je u trenutku kada se nova unapređena metodologija pristupnog procesa najavljivala od strane EU bukvalno pobegla sa, istina i tada nepotrebne funkcije šefa pregovaračkog tima, u problematični RCC tj. Regionalni Savet za saradnju, u kojem su se u međuvremenu pod palicom direktorke Maljinde Bregu i njene zamenice Miščevićeva otvorile ozbiljne sumnje na moguće koruptivne radnje. Koje će tek dobiti rasplet", optužila je Joksimović svoju naslednicu.

Bivša ministarka je, između ostalog, poručila da Miščevićeva ima skromne domete i sposobnosti.

"Domet njen i svih njenih saradnika koje je sada vratila u sistem, prirodno ih je i doveo do toga da su otpali tokom mog mandata svojom učaurenošću, lenjošću i prilično površnim znanjem, koje je ostalo zaglavljeno u periodu do pre zvaničnog otpočinjanja pregovora 2014. godine. Ovako sramnu, neznalačku i uvredljivu za Srbiju izjavu daje ministarka Miščević, jer ništa o novoj metodologiji niti zna niti hoće da zna. Već je bila prebegla iz državne strukture u RCC, pa nije ni učestvovala na preko 100 sastanaka koje sam imala kao ministar i glavni pregovarač Srbije sa partnerima iz cele Evrope oko pripreme i načina primene nove metodologije, koju je baš Srbija prva i jedina do sada uspešno primenila, istakla je Joksimovićeva na Fejsbuku.

Ona je istakla da "zna da je teško međunarodnoj službenici da razume šta znači ministar i koju zemlju predstavlja".

"Odoše evropske integracije natrag u memljive a privilegovane rovove tehnokratije koje su i do 2014. držale proces daleko od interesa građana i suštinskih reformi. Ogoljena nezainteresovanost za sve osim za sopstvene pozicije ove cele otužne grupice lezilebovića koja je za šest meseci urušila mnogo toga što je bilo na ponos Srbije, kada su u pitanju struktura i kapaciteti ministarstva za evropske integracije, a i poštovanje koje smo kao institucija izgradili. O tome koliko ništa ne rade i ne znaju o IPA fondovima i razvojnoj pomoći, ne mogu ni da pišem u ovom komentaru, to je za posebnu analizu, i o tome ću uskoro", zaključila je Joksimovićeva.

Izvor: RT Balkan

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA